Arctic Café: Talviurheilu & ilmastonmuutos

Arktikum Library – Arktikumin kirjasto
Pohjoisranta 4
96101 Rovaniemi

Mikä on talvilajien kohtalo ilmaston muuttuessa? Miten vaihteleviin talviolosuhteisiin voi varautua? Miten talvimatkailua ja harrastusmahdollisuuksia voidaan kehittää kestävällä tavalla ilmaston muuttuessa?

Arktikumin kirjastossa järjestetään keskiviikkona 18.3.2020 klo 15.30–17.00 Arctic Café osana Arctic Design Weekin ohjelmaa. Tilaisuudella halutaan kannustaa eri toimijoita löytämään yhdessä kestäviä tapoja pienentää talviurheilun hiilijalanjälkeä ja luoda siten hyvät olosuhteet harrastamiselle myös tulevaisuudessa. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu ja sinne on vapaa pääsy.

Ilmastonmuutos aiheuttaa suuria haasteita talviurheilulle ja talviurheilukeskuksille, jotka ovat riippuvaisia lumesta ja pakkassäästä. Talvimatkailu on merkittävä tulon lähde ja talviurheilukeskusten on varauduttava myös lumettomiin kausiin sekä luonnonlumen viivästymiseen tähänastisesti tavanomaisesta. Talvimatkailu ja -lajit myös kuormittavat ilmastoa ja toimijoiden on pystyttävä muotoilemaan toimintaansa ilmastoystävällisemmäksi.

Suomen Maastotieto Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Rinkinen suunnittelee ulkoilureittejä eri puolille Suomea. Hän kertoo, miten säiden vaihtelut ovat näkyneet ulkoilureiteillä ja millaisia haasteita se on aiheuttanut reittien suunnitteluun ja kunnossapitoon.

Rukan hiihtokeskuksessa on kehitetty yhdessä tutkijoiden kanssa ilmastopalvelua, jonka avulla tykkilunta voidaan tehdä ja varastoida mahdollisimman ilmastoystävällisesti. Ilmastopalvelua esittelee tutkija Ilona Mettiäinen Lapin yliopiston Arktisesta keskuksesta.

Kestävät toimintatavat ja hiilijalanjäljen pienentäminen edellyttää yksittäisten toimijoiden aktiivisuuden lisäksi tiivistä yhteistyötä, koordinaatiota ja päätöksiä. Lapin liitossa on alkanut syyskuussa 2019 VÄLKKY-hanke, jolla halutaan edistää vähähiilisyyden ja taloudellisen kestävyyden tavoitteiden toteutumista Lapin matkailussa. VÄLKKY-hankkeen projektipäällikkö Hanna-Leena Pesonen kertoo, missä asioissa toimijoiden pitäisi erityisesti petrata ja yhdistää voimiaan ja mitä apua VÄLKKY-hanke tulee tarjoamaan paikallisille toimijoille.

Arctic Cafén järjestää Lapin yliopiston Arktinen keskus. Tilaisuuden juontaa viestintäasiantuntija Johanna Westerlund.

Lisätietoja:

Tiedeviestinnän päällikkö Markku Heikkilä
Lapin yliopiston Arktinen keskus
markku.heikkila(at)ulapland.fi, 040 484 4300

www.arcticcentre.org/arcticcafe
#ArcticCafe

www.arcticdesignweek.fi
#ArcticDesignWeek

 

Päivämäärä

24. 3. 2021

Aika

15:30 - 17:00

Hinta

0,00

Paikka

Arktikum
Arktikum, Pohjoisranta, Rovaniemi, Suomi

Järjestäjä

Arktinen keskus
Verkkosivu
https://www.arcticcentre.org/FI

Sää

-1 °C
Tuuli: 10KPH
Kosteus: 1%
QR-koodi

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

ARCTIC DESIGN WEEK / BUSINESS ROVANIEMI
Ainonkatu 1, 96200 Rovaniemi, Finland
info@arcticdesignweek.fi
+358 40 135 0361

Design by Seven-1