Ajankohtaista

Arctic Design Weekin tunnustuspalkinnot jaettiin – Luxury Action on vuoden 2022 muotoiluintensiivinen yritys

Maailman pohjoisimman muotoiluviikon Arctic Design Weekin yhteydessä jaettavat Arctic Design Week Awards -tunnustuspalkintojen saajat on julkaistu. Tunnustukset julkistettiin Rovaniemen Korundissa pidettävässä Award Nightsissa.

Alla on kerrottu kunkin kolmen kategorian voittajat perusteluineen. Jury onnittelee lämpimästi vuoden 2022 voittajia. 

Vuoden muotoiluintensiivinen yritys

Vuoden 2022 muotoiluintensiiviseksi yritykseksi jury valitsi Janne Honkasen vuonna 2009 perustaman yrityksen Luxury Action Oy, joka tuottaa yksilöityjä matkailupalveluja Suomessa ja kaikissa Pohjoismaissa, myös Pohjoisnavalla. Luxury Action Oy on luonut mm. Authentic Lapland -matkailukonseptin, joka avaa luksusmatkat pienryhmille, perheille ja yksilöllisiä matkoja suosiville, viiden tähden Octola-lomakohteen Rovaniemelle sekä ekologisen luksusmatkailuvaihtoehdon TeePee Wilderness Campin.

 

Jury kiitti Luxury Action Oy:tä edelläkävijyydestä ja innovatiivisuudesta. Yritys on kyennyt ennakoimaan markkinoiden muutoksen ja kehittänyt uusia kiinnostavia ja tuoreita sisältöjä. Luxury Action on antiteesi massamatkailulle. Korkean lisäarvon tuotteita ja palveluja voi pitää itsessään kestävinä. Jury kannustaa kehittämään toimintaa edelleen kestävän kehityksen periaatteita vahvistaen. Vastuullinen toiminta, sen todennettavuus, viestintä ja läpinäkyvyys ovat keskeisiä toiminnan kehittämisessä.

 

Muotoiluintensiivinen yritys -kategorian yleisöäänestyksessä suosikiksi nousi Lapland Hotels. Nettiäänestyksessä Lapland Hotels sai 37 prosenttia yleisön äänistä. 

Vuoden arktisen muotoilun opiskelija

Tunnustuksen sai Niina Karvinen, Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunnan palvelumuotoilun maisteriohjelman opiskelija. 

Työn murros on valtava ja tulevaisuudessa esimiestaidot ovat entistä tärkeämpiä, samoin verkostoituminen ja yhteistyötaidot. Palvelumuotoilun avulla kaikkeen tähän on löydettävissä ratkaisuja, ja näitä Niina Karvinen on jo opiskeluaikanaan menestyksekkäästi etsinyt. 

 

Arktisen muotoilun elämäntyöpalkinto

Vuoden 2022 arktisen muotoilun elämäntyöpalkinnon saivat muotoilutoimisto Total Designin toimitusjohtaja Aarno Juntura ja teollinen muotoilija Heikki Koivurova. 

Total Designin voima on insinöörin ja muotoilun liitto. Insinööri Aarno Juntura ja teollinen muotoilija Heikki Koivurova perustivat yrityksensä vuonna 1988. Työpari on työskennellyt asiakkailleen yli 30 vuotta. Asiakkaita ovat olleet muun muassa Ponsse Oy, Logset Oy, Reinor Oy, Sampo Rosenlew ja Lappset Oy. Kupilka Oy on esimerkki ekologisen luonnonkuitukomposiitin hyödyntämisestä. Komposiitin hyödyntäminen synnytti Joensuun seudulle laajemmankin yritysryppään.

Aarno Juntura ja Heikki Koivurova ja heidän luomansa Total Design vakuuttivat juryn pitkällä linjallaan sekä vaikuttavalla ja hallitulla asiakasyritysten kokonaisuudella. Teollinen muotoilija ja insinööri jäävät työssään usein suuren yleisön näkymättömiin. Tällä elämäntyöpalkinnolla jury haluaa kunnioittaa näitä kahta konkaria, nostaa näkyville teollista muotoilua, saumatonta yhteistyötä ja inspiroida muita alalla toimivia.

 

Palkinnot kannustavat hyödyntämään muotoilun tuomaa lisäarvoa

Arctic Design Weeks Awards -palkinnoilla halutaan kannustaa erilaisia yrityksiä ja tahoja hyödyntämään muotoilun tuomaa lisäarvoa. Euroopan Unionin teollisuusoikeuksien viraston EUIPOn tutkimukset kertovat, että muotoilu/design on yrityksille merkittävä aineeton arvo patenttien ja tekijänoikeuksien rinnalla – muotoilu tuottaa yrityksille kilpailukykyä. Muotoilun tuoma lisäarvo on sitä suurempi, mitä johdonmukaisemmin muotoilua hyödynnetään ja mitä enemmän muotoilu on myös johdon työkalu. Palkinto kannustaa yrityksiä myös nostamaan muotoilua ja muotoilijoita näkyville.

Valinnat teki kuusihenkinen jury

Vuonna 2022 palkintojen saajat valitsi jury, johon kuuluivat

  • Lapin Kauppakamarin toimitusjohtaja Liisa Ansala
  • teollinen muotoilija ja Pentagon Design Oy:n perustaja, toimitusjohtaja ja luova johtaja Arni Aromaa
  • arkkitehti, Metsähallituksen Tiedekeskus (Pilke) päällikkö, Heikki Hepoaho
  • Social Responsibility & Communications Specialist Riikka Knuuti, Anglo American
  • teollinen muotoilija ja Business Joensuun yritysvalmentaja Kirsi Svärd sekä 
  • Päivi Tahkokallio, Tahkokallio Design+ Oy:n toimitusjohtaja ja juryn puheenjohtaja.

 

Valintakriteerit löydät Business Rovaniemen aiemmasta jutusta

Lisätietoa: Päivi Tahkokallio, Tahkokallio Design+ Oy:n toimitusjohtaja ja juryn puheenjohtaja, paivi@tahkokallio.fi, p. 050-3243517

 

Share This