Minun vastuullisuuteni

Vinkkejä vastuulliseen toimintaan

Miksi valita vastuullinen matkailu?

Ympäristönsuojelu, vastuullisuus ja eettisyys korostuvat globalisoituvassa maailmassa.

Arctic Design Week on valinnut tunturipöllön tuomaan esille suomalaista luontoa. Tunturipöllö on yksi Lapissa uhanalaisiksi luetelluista linnuista. Sen ja muiden eläinten ja ekosysteemien suojeleminen on tärkeää, jotta voimme turvata elinympäristön myös seuraaville sukupolville.

Vastuullinen matkailu edistää ympäristön puhtautta.

 

Mitä minä voin tehdä?

Keräsimme yhteen mielestämme kannattavia tapoja suojella luontoa ja eettisyyttä. Toivomme näiden periaatteiden ja käytänteiden olevan tärkeä osa tapahtumaviikkoa vierailijoille ja tapahtumaa luoville osallistujille.

Kokosimme 10 aihepiiriä, joissa voi olla mukana ympäristön kehityksessä yksilönä tai yhteisönä.

1. Veden käyttö

Pääasiallinen vedenjakelun ja toiminnan vastuu on tapahtumavastaavalla ja tapahtumapaikoilla, mutta yksilöt voivat vaikuttaa omilla kulutus- ja käyttäjävalinnoilla tapahtumissa.

Emme suosittele kertakäyttöisten pullojen ja -astioiden käyttöä.

Suomessa on maailman puhtainta vettä ja tapahtumapaikkojen hanavesi on juomakelpoista. Toivomme luonnonvaromme laadun ja arvostuksen säilyvän jatkossakin.

 

2. Kierrättäminen ja jätteiden lajittelu

Tapahtumapaikoilla noudatetaan voimassa olevia paikallisia jätehuoltomääräyksiä

Napapiirin Residuum oy on paikallinen kuntien omistama jätehuoltoyhtiö, joka vastaa mm. jäteneuvonnasta.

Palautathan pantilliset pullot Palpan kierrätyspisteisiin.

3. Kuluttajavalinnat

Tuliaisissa ja ostovalinnoissa suosittelemme valitsemaan kestävän kehityksen periaatteiden valmistettuja paikallisia lähituotteita.

 

 

Likiliike-yritykset perustuvat paikallisuuteen.

 

4. Matkustaminen

Matkustaminen julkisilla liikennevälineillä ja jalan säästää ympäristöä.

Suosittelemme liikkumaan kaupunkialueella ja muut lyhyet etäisyydet kävellen.

5. Kulttuuriympäristö

Kulkiessa kannattaa huomioida asukkaat sekä ympäristö ja käyttää valmiiksi muokattuja katuja ja polkuja. Liikutaan vain siellä, missä on jo valmiiksi liikuttu säästäen viheralueita ja vesistöjä.

Suomalainen on varautunut ja hiljainen, kuitenkin jään rikkouduttua osoittautuu herkäksi ja auttavaiseksi. Suomalainen nauttii luonnosta ja sen äänistä. 

Suomessa on myös vahva kirjastokulttuuri. Rovaniemellä Kaupunginkirjaston on suunnitellut kansainvälisesti tunnettu Alvar Aalto.

6. Matkailu ja eläimet

Eläinten käyttäminen matkailupalveluissa on suuressa roolissa Lapin alueella. Eläinten käyttö on pääasiassa hyvissä käsissä. Toivomme matkailijoiden kunnioitavan eläimiä ja niiden kotirauhaa luonnossa ja palveluissa. Muistathan kysyä palveluntarjoajalta kuinka ja koska eläintä voi lähestyä.

Lapin Korkeakoulukonserni tutkii matkailun ja eläinten suhdetta sekä kehitystä.

7. Ravintola- ja majoituspalvelut

Lapin alueella on paljon paikallista ruokaa ja ympäristöä säästäviä vaihtoehtoja tarjoavia ravintoloita. Ravintolapalveluissamme tarjoamme ympäristöystävällisempiä annos- ja astiavaihtoehtoja.

Emme suosittele muovipullojen ja kertakäyttöastioiden käyttöä.

Majoituspalveluiden osalta Rovaniemellä on pitkään kehitelty eettisiä majoituspalveluita. Ravintola- ja majoituspalvelut Rovaniemellä löytää parhaiten Visit Rovaniemen nettisivuilta.

 

8. Jakamistalous

Jakamistalouden majoittumis- ja matkailupalveluiden käyttäjiltä toivomme vastuullista ajattelua ja asioihin perehtymistä. Jakamistalouden tarjoajia on monenlaisia ja ne herättävät paljon keskustelua, niiden käyttöä ei ole todettu vielä suositetavaksi tai vältettäväksi.

Yleistäen jakamistalouden palvelut ovat vähemmän valvottuja ja näin voivat sisältää enemmän riskejä.

 

9. Eettisyys ja tasa-arvo

Suomessa tasa-arvoa ja eettisyys ovat tärkeitä arvoja. Syrjintää ja painostusta ei sallita.

Suosittelemme valitsemaan eettisiä ja tasa-arvoa tukevia valintoja. Perehtyminen tuotteiden alkuperään ja valmistusmaahan voi antaa suuntaa myös tuotteiden laadusta ja aitoudesta.

 

10. Paikallisten yhteisöjen tukeminen

Arctic Design Week pyrkii tukemaan paikallisten toimintaa. Esimerkiksi nuoret ja muotoilu yhdistyvät Arctic Design Weekillä, kun tapahtumaohjelmaa on myös nuorten suosimilla alueilla. Keskusta ja ostoskeskukset ovat tunnettuja nuorten keskittymiä, mutta palvelemme myös eri kulttuuritoimijoiden kautta tuoden esille mahdollisia harrastus- ja vapaa-ajanvietto mahdollisuuksia. Temme yhteistötä myös monien koulujen kanssa.

Mihin mun roskat menee

Lapin yliopiston ylioppilaskunta, Samuli Valkamo