Rovaniemi

Lapin arktinen pääkaupunki

ELINVOIMAINEN ARKTINEN PÄÄKAUPUNKI

Rovaniemi on kiehtova sekoitus pikkukaupungin ystävällisyyttä, rentoa tunnelmaa ja turvallista ympäristöä.

Kemijoen ja Ounasjoen yhtymäkohtaan on kasvanut arktinen pääkaupunki, jonka asukkaat elävät modernien palvelujen äärellä. Kaupungin kaduilla voi nykypäivänä aistia kansainvälisyyttä, joka yhdistyy luontevasti paikalliseen elämäntyyliin.

Ankarat sääolosuhteet, harvaan asutut alueet ja infrastruktuuri (tai sen puute) asettavat muotoilulle ja innovaatioille erityisiä ominaispiirteitä arktisella alueella. Arktinen design ja olosuhdeosaaminen ovat erottamaton osa Rovaniemeä ja ne näkyvät vahvasti myös paikallisten korkeakoulujen toiminnassa. Palvelumuotoilu, teollinen muotoilu ja strateginen muotoilu ovat keskeisiä suuntauksia.

Luovien ratkaisujen etsiminen kuuluu paikallisväestön luonteeseen, sillä se mahdollistaa pohjoisen elämäntavan. Jos kohtaat haasteen, niin siihen löytyy kyllä ratkaisu: ideoi, kehitä, testaa. Jaa rohkeasti ajatuksesi ja tartu toimeen. Näillä leveysasteilla asia ilmaistaan usein tokaisemalla: “Tehemä pois!”.

TILAA UNELMILLE

Rovaniemi sijaitsee keskellä upeaa arktista luontoa. Yksi kaupungin parhaista puolista on se, että metsät, suot ja vaarat ovat aivan lähellä, melkeinpä heti takapihalla. Rovaniemen kunnan alue käsittää yli 8 000 neliökilometriä, mikä tekee siitä Euroopan Unionin suurimman kaupungin. Täällä on tilaa kaikenlaisten unelmien ja suunnitelmien toteuttamiseen niin kaupungissa kuin maaseudullakin.

KULTTUURITAPAHTUMAT

Rovaniemellä on vilkas kulttuurielämä, jossa toimii lukuisia pieniä, mutta aktiivisia kulttuuritoimijoita suurten museoiden ja teatterin lisäksi. Kaupungista löytyy yöelämää ilahduttavia pieniä klubeja, vaihtoehtoisia taidegallerioita, kattaus lastenkulttuuritapahtumia – ja paljon muuta.

KIERTOTALOUDEN EDELLÄKÄVIJÄ

Rovaniemen kaupunki, Napapiirin Energia ja Vesi Oy ja Napapiirin Residuum Oy:n ovat mukana Kiertotalouden edelläkävijäkunta -verkostossa. Verkostoon kuuluu Suomessa 10 kuntaa. Rovaniemen tavoitteena on kehittyä arktisen kiertotalouden edelläkävijäksi. Jo aloitettujen kehittämishankkeiden lisäksi kaupungissa on valmistumassa Kiertotalouden tiekartta 2030, joka edistää kiertotaloutta ja luo uutta liiketoimintaa Rovaniemelle.

JÄLLEENRAKENNETTU KAUPUNKI

Nykyinen Rovaniemi on rakennettu käytännössä lähes tyhjästä. Toisen maailmansodan loputtua kaupunki oli raunioina ja jälleenrakennuksen myötä sille oli rakennettava myös uusi identiteetti. Nyt kaupunki näyttää ja tuntuu enimmäkseen modernin ja käytännöllisen rakennuskulttuurin yhdistelmältä.

Alvar Aallon työ Rovaniemellä alkoi 1940-luvun asemakaavoituksesta, jonka tuloksena syntyi kuuluisa Poronsarviasemakaava. Seuraavina vuosikymmeninä rakennettiin Ahon liike- ja asuintalokokonaisuus kaupungin keskustaan sekä puutarhakaupunki-ihanteen mukaan suunniteltu Korkalorinteen asuinalue. Aallon monumentaaliarkkitehtuuria edustavat 1960−1980-luvuilla valmistuneet kirjasto, Lappia-talo ja kaupungintalo.