keynote-Puhujamme

Arctic Design Weekin Muotoilufoorumien Puhujat

Tapaa kiinnostavat Keynote-puhujamme!

Verkostoidu ja hyödynnä uudet ideat omassa työssäsi!

Päivi Tahkokallio

Puheenjohtaja, The Bureau of European Design Associations BEDA,
Muotoilufoorumiemme moderaattori

Päivi Tahkokallio on eurooppalaisen muotoilualan katto-organisaation BEDAn,The Bureau of European Design Associations, puheenjohtaja. BEDAan kuuluu 47 jäsenorganisaatiota 25 maasta. Päivi on myös strategisen ja sosiaalisen muotoilun asiantuntijayrityksen Tahkokallio Design+ perustaja ja toimitusjohtaja.

Päiviä on kutsuttu arktisen muotoilun äidiksi. Arktinen muotoilu varmistaa osaltaan, että haastavien olosuhteiden arktista aluetta kehitetään kestävästi. Päivillä on vuosikymmenien mittainen kokemus vastuullisesta ja sosiaalisesta muotoilusta.

Päivi on Lapin Kauppakamarin muotoilujaoston puheenjohtaja, Fellow of Royal Society of Arts (FRSA) ja Shanghai Academy of Fine Artsin professori.
Kuva: Pascal Demeester

Sari-Liia tonttila

hallituksen puheenjohtaja,
Ahjo Communications Oy, Finland

Sari-Liia Tonttila uskoo merkityksen ja viestinnän voimaan muuttaa yrityksiä ja saada ihmiset muuttamaan maailmaa. Hänellä on pitkä ura yritysten ja muidenkin toimijoiden ajatusjohtajuuden kehittämisestä niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Sari-Liia on ollut neljän vuoden ajan viestinnän eettisen neuvottelukunnan jäsen.

Hänelle on aina ollut tärkeää, että menestyvät yritykset käyttävät vaikutusvaltaansa pelkän tuloksen teon sijaan muuttaakseen maailmaa paremmaksi. Sen eteen hän on työssään ideoinut ratkaisuja.  Vuodesta 2010 lähtien hän on toiminut Markkinoinnin teknologian ja luovuuden liiton viestintätoimistojen hallituksessa. Sari-Liia on entinen uutis- ja ajankohtaistoimituksen toimittaja YLEltä, jonka tulenpalavarakkaus hyvään journalismiin ja sisältöihin ei sammu koskaan. Tiedostavan yritystoiminnan ja merkityksen viestiminen ajatusjohtajuutta rakentamalla on Tonttilan  23 vuoden viestintätoimistotyöuran kohokohta. Se on juuri nyt. 

Jussi Impiö

Tutkimusjohtaja,
Demos Helsinki, Finland

Jussi erityisosaamisaluetta on teknologian soveltaminen yhteiskunnallisiin ja globaaleihin haasteisiin. Erityisenä fokusalueena yritysten ilmastostrategiat ja kestävän kehityksen liiketoimintamallit. Jussi on vetänyt kymmeniä tutkimus- ja tuotekehityshankkeita ympäri maailmaa: älyvaatteista, digitaalisista oppimateriaaleista, kehitysinnovaatioista, epidemioiden ennakoinnista aina tekoäly- ja turvallisuussovelluksiin.

“Nopeasti muuttuvassa maailmassa on jatkuvasti kyettävä kyseenalaistamaan omia pään sisäisiä oppirakennelmiaan ja kyettävä ounastelemaan emergenttejä muuttujia ja rakenteita jo hailakoimmista pikkuvinkeistä.”

Ennen Demos Helsinkiä Jussi työskentellyt tutkimusjohtajana Nokian tutkimuskeskuksessa ja yrittäjänä. Vuonna 2007 hän perusti Nokian tutkimuskeskuksen Nairobiin ja johti sitä vuoteen 2013 saakka. Vuonna 2013 Jussi perusti Fuzu mobiilipalvelun, jolla on lähes 2 miljoonaa käyttäjää Itä-Afrikassa. Koulutukseltaan Jussi on teollinen muotoilija (MA), opintoja myös kulttuuriantropologiassa ja elokuvahistoriassa. Lisäksi Jussi on Porvoon kaupunginvaltuutettu ja useiden yritysten ja järjestöjen hallituksen jäsen.

Terhi Koipijärvi

Viestintäjohtaja,
Metsähallitus, Finland

Terhi Koipijärvellä on pitkä kokemus metsäsektorin eri johtotehtävistä ja vastuullisuustyön johtamisesta sekä kotimaassa että kansainvälisesti.

Emilia Lindmark and Josefin Gustafsson

Founder, PR and communication manager
EOE Eyewear, Sweden

EOE Eyewear is a Swedish brand, founded by Erik and Emilia Lindmark in 2010 during a snowmobile ride in the small village of Ammarnäs in Swedish Lapland. The vision was to state eyewear as an obvious accessory for each and every occasion. EOE is created out of love for the elegance and simplicity of Swedish design, combined with the barren beauty of the nature in Swedish Lapland. The frames are sustainably produced and completely recyclable and biodegradable. The heritage from the Swedish north is reflected both in the names and colors of the eyewear, not least in the details and materials brought from the wild and beautiful nature.

Heidi Kananen, KTM, YTM, 

Kehityspäällikkö,
Kaleva Media, Finland

Heidi Kananen vastaa Kaleva Mediassa asiakaskokemuksen johtamisesta ja kehittää asiakkaisiin ja sisältöihin liittyviä data-, analytiikka- ja tekoälyratkaisuja. Hän toimii kouluttajana tekoälyn hyödyntämisestä liiketoiminnassa ja on kirjoittanut kirjan Tekoäly -bisneksen uudet työkalut yhdessä Harri Puolitaipaleen kanssa.

John Moore

Chief Scientist, Beijing Normal University & Research Professor at University of Lapland

Member of Finnish Academy of Science and Letters

Awarded China Friendship medal 2014. China ”1000 talent” awardee 2010.

Authored about 200 articles

Leads China’s Geoengineering research program. Developing novel ideas to tackle impacts of climate change with engineers, lawyers, designers and social scientists to: Conserve the ice sheets preventing catastrophic sea level rise, Re-wild the Arctic to stop permafrost releasing greenhouse gases.

Stefan Moritz

Senior Expert, Sweden

Senior Expert, Service Design & Innovation
Empowering Employees to create stellar Customer Experience
McKinsey Design | Stockholm Studio

Gaëlle le Gélard

Senior Expert, Sweden

Senior Expert, Service Design & Innovation
Empowering Employees to create stellar Customer Experience
McKinsey Design | Stockholm Studio

Mika Aaltonen

Tutkimusjohtaja, FCG, Finland

Mika Aaltonen on kauppatieteen tohtori, ennakoinnin ja kompleksisuuden dosentti, E:CO (Emergence: Complexity & Organizations) sekä European Futures Research aikakausilehtien toimituskunnan jäsen, Royal Society of Artsin jäsen, The Millennium Projectin jäsen, Soprano Oyj:n hallituksen jäsen, Valtion liikuntaneuvoston ennakointijaoston jäsen, Kirkon liikunta- ja urheiluneuvottelukunnan jäsen ja tutkimusjohtaja FCG:ssa.

Mika Aaltonen on konsultoinut useiden eri maiden hallituksia ja suuryritysten ylintä johtoa. Hän on kirjoittanut 12 kirjaa ja lukuisia artikkeleita päätöksenteosta, ennakoinnista ja yhteiskunnan muutoksesta. Hänen viimeiset suomalaista yhteiskuntaa käsittelevät kirjoituksensa ovat Ei vain urheilua – liikunnan ja urheilun merkitys yhteiskunnan uusiutumisen kannalta (2016) Valtion liikuntaneuvoston toimeksianto, Suomi ja SOTE 2040 – kohti taloudellisesti, sosiaalisesti ja moraalisesti kestävää Suomea (2016) professori Erkki Vauramon kanssa sekä Eläkepommi ei tule kuin varas yöllä (2017) Jack Ilmosen ja Hannu Kahran kanssa. Laajempaa eurooppalaista ja globaalia muutosta käsittelevät Arktinen Myrsky ja Crossroads – transformations on the road to 2040 (2015) amerikkalaisen analyytikon Michael Loescherin kanssa, Renaissance Society (2013) ja Storm Warning (2017) tanskalaisen futuristin Rolf Jensenin kanssa sekä Sustainability Manifesto Shellin skenaariosuunnittelijana tunnetun Ian Dunlopin ja YK:n entisen policy planning yksikön johtajan Tapio Kannisen kanssa.

Mikan teemoja ovat; strategia, päätöksenteko, ennakointi, kompleksisuus, trendit ja muuttuva yhteiskunta.

Maria Hakkarainen YTT 

Yliopistonlehtori,
Lapin yliopisto, Finland

 Miten matkailijat liikkuvat tulevaisuudessa? Arktista liikkumisen ekosysteemiä muotoilemassa 

Maria Hakkarainen (YTT) toimii yliopistonlehtorina Lapin yliopistossa, Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutissa. Maria on erikoistunut matkailun osallistavien talouksien kysymyksiin ja hänen keskeinen osaamisensa keskittyy matkailun liikkumisen ekosysteemeihin, matkailun jakamistalouteen, osallistaviin tutkimusmenetelmiin sekä projektikehittämiseen. Maria on ollut mukana useissa kansallisen ja alueellisen tason matkailun kehittämishankkeissa ja -prosesseissa. Parhaillaan hän työskentelee projektipäällikkönä Business Finlandin rahoittamassa Foreign Individual travelers Hospitality and Mobility Ecosystem, FIT ME! -hankkeessa.

Minni Haanpää YTT

Yliopistonlehtori,
Lapin yliopisto, Finland

Miten matkailijat liikkuvat tulevaisuudessa? Arktista liikkumisen ekosysteemiä muotoilemassa

Minni Haanpää (YTT) toimii toimii yliopistonlehtorina Lapin yliopistossa, Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutissa. Minnin osaamisaloja ovat kanssatuottajuus, matkailu- ja tapahtumaelämykset, vastuullinen kuluttajuus matkailussa sekä etnografiset menetelmät, erityisesti videografia. Hän on työssään soveltanut ja kehittänyt ennakointiajatteluun pohjaavia palvelumuotoilun menetelmiä monialaisten matkailuhaasteiden ratkomiseksi. Minnin intohimona on myös tieteen popularisointi ja hän on yksi Lapin vastuullisen matkailun verkoston perustajajäsenistä sekä Lapin Kansan Matkailun kääntöpiiri -podcastin toinen host.

 

Johannes Torpe

Johannes Torpe Studios, Denmark

The founder and multidisciplinary designer behind Johannes Torpe Studios, Danish designer Johannes Torpe is an unconventional creative in every way imaginable. Guided by the belief that we do our best work when we pursue things that move us, Johannes Torpe is an advocate for an unrestrained and intuitive approach to design and life in general.

Hanna Johnson

Toimitusjohtaja,
Indieplace Oy, Finland

Vuonna 2009 perustettu Indieplace on Suomen ensimmäinen vaikuttajamarkkinoinnin toimisto. Alun perin Indiedays-blogiportaalista kehittynyt Indieplace on Suomen markkinajohtaja, ja sen verkostoon kuuluu yli 600 vaikuttajaa. Indieplace tarjoaa asiakkailleen kokonaisvaltaista ja tuloksellista vaikuttajamarkkinoinnin suunnittelua ja toteutusta. Yrityksen asiakkuuksiin kuuluvat mm. Olympus, Viaplay, Posti, SOK, WWF & Hartwall.

Dr Susan Kunnas

Future Bio Arctic, Luonnonvarakeskus, Finland

Natural Resources Institute Finland (LUKE)

PhD in Inorganic Chemistry
Inorganic-Organic Coordination Chemistry, QC
University of Eastern Finland

Susan is currently working as a Research Scientist at Production systems unit at LUKE. She is in charge of chemical and quality control solutions at business interface in the field of natural raw materials and products. In addition, the development of new applications for bioactive molecules of arctic plants, for example to substitute synthetic chemicals used in textiles, is her core research. Susan is Project Manager of ERDF Future Bio-Arctic Design (F.BAD) and Arctic Fingerprint for natural raw materials projects and specialist in several other projects such as ASR: Arctic Smartness RDI- Excellence (ERDF) and InnoTrea: Boosting the use of high-value substances from trees: innovating treatment techniques for improved usability in products (Academy of Finland).

Dr Risto Korpinen

Luonnonvarakeskus, Finland

Natural Resources Institute Finland (LUKE)

DSc (Tech) in Fibre and Cellulose Technology
Pulping chemistry and technology, wood chemistry
Åbo Akademi University

Risto is currently working as a Research Scientist at Production Systems unit at Luke. He develops new environmentally sound fractionation methods for forest-based and agricultural biomasses giving emphasis to the utilisation of side streams such as sawdust, bark, stalks and husks. The aim is to obtain compounds maintained their original molecular structure. The work is carried out using laboratory scale and demonstration scale appliances. Another aim is to achieve complete biomass utilisation and generation of zero waste. Risto is project manager of Luke funded project PolyCoat, biopolyester based hydrophobic and antimicrobial coating of lignocellulosic materials, and researcher in several other projects such as Future Bio-Arctic-Design (ERDF), OptiBark (Business Finland), HerääPahvi! (ESF), SIMBioPro, STORM and VALUEPOT (Luke).

Essi Sundman

Lasilinkki Oy, Finland

Lasilinkki Oy on kuopiolainen perheyritys ja arvostettu täyden palvelun lasitusliike, jolla on neljän vuosikymmenen kokemus lasiratkaisujen suunnittelusta ja toteutuksesta.

Essis by Lasilinkki -sisustuslasimallisto on yrityksen kolmannen polven yrittäjän oma tuotemerkki.
Suunnittelemme ja valmistamme näyttäviä tilaratkaisuja sekä tuotteita , jotka ovat aina uniikkeja ja pajallamme käsityönä valmistettuja.

Yrityksemme erikoisuutena on taito kehittää kierrätyslasista monipuolisia sisustuslasituotteita. Olemme itse kehittäneet laitteet ja prosessit että saamme hyödynnettyä jätelasia mahdollisimman tehokkaasti.

Esko Lotvonen

Rovaniemen kaupunginjohtaja

Kaupunginjohtaja Esko Lotvosella on neljän vuosikymmenen kokemus pohjoisten ja arktisten alueiden kehittämisestä. Hän on ollut perustamassa useita nykyisin toimivia kansainvälisiä yhteistyöorganisaatioita, jotka edistävät arktisen alueen yritystoimintaa, asukkaiden toimintaympäristöä ja arjen elämää.

”Rovaniemi arktisena pääkaupunkina on noussut johtavaksi arktisen matkailun kaupungiksi, jossa arktista muotoilua on monin tavoin käytetty kehityksen työvälineenä. Arktisuus antaa lukuisia mahdollisuuksia vastuulliselle elinkeinotoiminnalle ja kansalaisten arkeen. Muotoilu auttaa näiden mahdollisuuksien jalostamisessa ja vetovoiman rakentamisessa. Se myös joustavoittaa käytännön elämäntilanteita arktisella alueella”, summaa kaupunginjohtaja.

Heikki Koivurova

Teollinen muotoilija,
Totaldesign Oy, Finland

Totaldesign Oy:n lappilaislähtöinen teollinen muotoilija Heikki on tunnettu radikaaleista innovaatioista, jotka ovat siivittäneet suomalaista teollisuutta menestykseen. Hänen pitkäaikaisia yhteistyökumppaneitaan ovat olleet mm. Ponsse Oyj, Logset Oy, Sisu Defense, Sisu Terminal Systems, Sampo-Rosenlew Oy, Lappset Group Oy ja Sako-Beretta Ltd. Sittemmin Pohjois-Karjalaan muuttanut Heikki on tunnettu myös taidoistaan tuotteistajana ja luonnonkuitukomposiittien kehittäjänä.

Hänen kehittämästään luonnonkuitukomposiitista valmistetaan mm. maailman kitaravirtuoosien ylistämät Flaxwood -kitarat sekä matkailuyrittäjien tarpeisiin kehitetyt ekologiset Kupilka -astiat. Heikki oli mukana kehittämässä Työvoima- ja Elinkeinoministeriön suosittua Design Start -tuotteistettua palvelua. Muita julkisen sektorin yhteistyökumppaneita ovat mm. Business Finland, Ely-keskukset sekä Joensuun Tiedepuisto Oy. Heikki tunnetaan suunnittelijana, joka ”parantaa maailmaa” esine ja asia kerrallaan.

ARCTIC DESIGN WEEK / BUSINESS ROVANIEMI
Ainonkatu 1, 96200 Rovaniemi, Finland
info@arcticdesignweek.fi
+358 40 135 0361

Design by Seven-1