Vuoden arktinen muotoiluintensiivinen yritys

KILPAILU VUODEN ARKTISESTA MUOTOILUINTENSIIVISESTÄ YRITYKSESTÄ ESITTELEE ARKTISEN ALUEEN MUOTOILUA

Arctic Awards Jury päättää vuosittain Vuoden Arktinen Muotoiluintensiivinen Yritys -kategorian yleisöäänestyksen shortlistalle nimettävät yritykset.

Tulokset vuoden 2022 palkinnon saajaksi julkaistaan Arctic Design Weekillä ke 23.3.2022 Kulttuurikeskus Korundissa pidettävässä Award Nightsissa.

Palkintoa on jaettu vuodesta 2016 lähtien. Vuonna 2019 voittaja valittiin ensimmäistä kertaa äänestämällä ennakkoon valituista ehdokkaista.

Vuoden muotoiluintensiivinen yritys 2022 yleisöäänestys on päättynyt. Kiitos kaikille äänestäjille. Voittaja julkistetaan 23.3 klo 18 Awards Night tapahtumassa Korundissa. Tervetuloa ilmoittautumaan tapahtumaan.

VUODEN ARKTINEN MUOTOILUINTENSIIVINEN YRITYS -PALKINNON KRITEERIT

1. Muotoilun innovatiivisuus

Edistääkö kilpaileva tuote muotoilua ammattina ja edustaako se uutta, innovatiivista ajattelua muotoilun harjoittamisessa?

Onko kilpaileva tuote aidosti uniikki, mielikuvituksellinen ja innovatiivinen, ja tarjoaako se täysin uudenlaisen, uraauurtavan tuotteen, jossa on ennennäkemättömiä ominaisuuksia?

Käyttääkö kilpaileva tuote uusia järjestelmiä, materiaaleja, prosesseja ja/tai teknologiaa oivaltavalla, mielikuvituksellisella ja alkuperäisellä tavalla?

2. Muotoilun vaikuttavuus

Sosiaalinen vaikutus: Onko tuotteella potentiaalia tuottaa positiivinen vaikutus yhteiskunnalle? Parantaako se ihmisten elämänlaatua ja oloja planeetallamme, ja antaako se panoksensa paremman, turvallisemman ja kukoistavamman maailman kehittämiseen?

Liiketoiminnallinen vaikutus: Onko tuotteella potentiaalia kaupalliseen menestykseen? Johtaako muotoiluun sijoittaminen kasvavaan markkinaosuuteen, suurempaan myyntiin ja/tai parempaan asiakasuskollisuuteen?

Ympäristövaikutus: Onko tuotteella potentiaalia aikaansaada merkittävä myönteinen muutos ympäristössään? Voiko muotoilu luoda uuden vertailuarvon sille, millaista kestävä muotoilu on, ja voiko se olla mukana edistämässä parempaa, kestävämpää tulevaisuutta?

3. Muotoilun vientipotentiaali:

Onko tuotteella potentiaalia menestyä ulkomaan markkinoilla?

Vastaako tuote globaalien markkinoiden tarpeisiin?

VUODEN ARKTINEN MUOTOILUINTENSIIVINEN YRITYS -PALKINNON KUTSUTUT EHDOKKAAT 2022

Light is a Luxury in the Darkness.

Arctic Light Hotel on palkittu perheomisteinen boutique-hotelli, joka sijaitsee 1949 valmistuneessa arvokiinteistössä Rovaniemellä. Vuonna 2015 avatussa hotellissa on 57 tilavaa, korkeatasoista ja hyvin varusteltua huonetta ja sviittiä, avara lounge sekä korkeatasoinen ravintola. Arkkitehti Jaakko Puron suunnittelemassa hotellissa yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla Lapin jälleenrakentamisen ajan arkkitehtuuri ja ajanmukainenpohjoinen design. Rovaniemen Kauppalantalon tarina jatkuu mittavien muutostöiden jälkeen.

Lähes 90 % Rovaniemen kauppalan keskustan rakennuskannasta tuhoutui lokakuussa 1944 saksalaisten sotilaiden vetäytyessä Lapista. Myös silloinen kauppalan hallintorakennus tuhoutui täysin. Uusi Rovaniemen kauppalantalo valmistui, monien vaiheiden jälkeen lähes samalle paikalle vuonna 1949.

Rakennus on arkkitehti Ferdinand Salokankaan suunnittelema ja edustaa tyyliltään sotia edeltäneen ajan funktionalismia. Talonjulkisivussa ja sisustuksen yksityiskohdissa on useita näyttäviä elementtejä, jotka ovat säilyneet eriomaisesti. Mainittakoon muun muassa tunnetun suomalaisen suunnittelijan Paavo Tynellin valaisimet, parvekkeiden ja katosten koristeaiheet sekä näyttävät sisustuksen detaljit vanhassa valtuustosalissa. Taiteella ja muotoilulla kilpailuvaltti sekä lisää kaupunki viihtyisyyttä Hotellilla voi olla merkittävä rooli kaupungin vetovoimatekijänä.

Arctic Light Hotel on alusta alkaen omaksunut roolin aktiivisena toimijana taiteen ja muotoilun saralla, ja panostanut myös kotikatunsa Valtakadun ulkonäköön. Ferdinand Salokankaan suunnittelemat Kauppalantalon detaljit ovat saaneet seuraa kotimaisten taitelijoiden taidonnäytteistä – Muun muassa Samuli Alosen ja Risto Immosen patsaat, sekä Susanna Sivosen kuuluisa Bella-poro hotellin edustalla. Arctic Light Hotellinkolmena vuotena järjestämä Taidekesä-tapahtuma (Arctic Artand Design Summer) palkittiin myös Rovaniemen kulttuuriteko 2017-palkinnolla. Talvisinkadun ylittävät vaikuttavat jouluvalot nostavat niin kaupunkilaisten kuin matkailijoiden joulutunnelmaa.

Muotoiluratkaisuista ovat vastanneet seuraavat:

  • Hotellin sisustuksesta on vastannut arkkitehti Jaakko Puro yhdessä Gröhnin perheen kanssa
  • Vuonna 1949 valmistuneen kiinteistön on suunnitellut arkkitehti Ferdinand Salokangas
  • Hotellia ja sen edustaa koristavat taide-esineet ovat suunnitelleet kotimaiset taiteilijat, mm. Samuli Alonen, Risto Immonen ja Susanna Sivonen
  • Taidekesä eli Arctic Art and Design Summer on tehty yhteistyössä Lapin yliopiston sisustus- ja tekstiilimuotoilun opiskelijoiden kanssa

Gustav Kitchen & Bar 

Gustav Kitchen & Bar on rovaniemeläisten yrittäjien Juha Eskelisen, Elisa Honkavuoren ja Roope Kotilan
tuorein ravintolaprojekti, jonka avajaisia juhlittiin elokuussa 2020. Ravintolan konseptia kehitettiin noin kahden
vuoden ajan ja tarina on rakennettu herra Gustavin ympärille. Ravintolan nimi muotoutui alkuperäisen rakennuksen
suunnittelijasta, arkkitehti Knut Gustaf Strandbergista.

Herra Gustav on lempeä isoisä, jonka parta kutittaa halatessa. Hän ei koskaan kieltäydy onkireissusta lastenlastensa
kanssa tai kiellä ottamasta vielä yhtä lettua. Gustavin kulkurisielu paloi jo silloin, kun matkustelu ei ollut vielä niin muodikasta.

Hänen lukuisilta reissuiltaan ovat peräisin ehtymättömät tarinat sekä matka-arkullinen reseptejä. Nykyään Gustavin maankiertäjän uteliaisuus on jo hienovaraisempaa. Hyvä juoma, maukas ruoka ja rakkaat ihmiset ovat Gustaville ensiarvoisen tärkeitä. Siksi hän ei säästele vaivojaan tai keittiölaulujaan valmistaessaan ystävilleen herkkuja, joita vain tinkimättömällä vuosikymmenten kokemuksella
voi loihtia.

Muotoilusta ovat vastanneet:

Sisustussuunnittelu: YO ZEN Arkkitehdit

Logo ja kuvitukset: Kaisa Kartela

 

19 PERSOONALLISTA HOTELLIA TÄYNNÄ TARINOITA

Lapland Hotelsin 19 persoonallista hotellia sijoittuvat Suomen kaupunkien urbaaniin maailmaan, hiihtokeskusten sykkeeseen, suurten erämaa-alueiden laidalle ja jylhien maisemien äärelle pohjoisimpaan Lappiin. Kekseliäs ja puhdas design pohjautuu Lapin rikkaaseen luontoon ja ikivanhojen tarinoiden mystiikkaan.

Vieraanamme saat kokea tunnelmia aina pohjoisen tuntureilta ja jäkälärinteisistä metsistä talven pumpuliseen lumisateeseen ja kesän kultaiseen paisteeseen. Harkittu designimme tuo näiden kokemusten tärkeimmät elementit esiin modernilla tavalla.
Astuessasi ovestamme sisään lupaamme tehdä olosi mukavaksi ja auttaa sinua löytämään pohjoisen rentouden.

Luxury Action

Luxury Action on erikoistunut räätälöityihin luksusmatkoihin. Yhtiö on alansa pioneeri Suomessa ja Pohjoismaissa, sekä kansainvälisestikin palkittu vastuullinen matkanjärjestäjä.
Luxury Action on useilla matkailualan palkinnoilla huomioitu yksityinen, uraauurtava luksusmatkoihin erikoistunut täyden palvelun yritys (DMC).

Omistautunut ja ammattitaitoinen matkasuunnittelijaryhmämme luo maagisia kokemuksia ja retkikuntia läpi arktisen alueiden. Kaikki palvelumme ovat räätälöityjä asiakkaidemme toiveiden mukaan. Tuotteistamme ja myymme uusia all-inclusive matkapaketteja vaativille luksusmatkailijoille sekä kotimaisille ja kansainvälisille yrityksille.

Vuoden Arktinen Muotoiluintensiivinen yritys 2020

ArcticQueen/ Unique Design Finland Oy

Vuoden Arktinen Muotoiluyritys 2019

Siinne Valoakustiikka

Vuoden Arktinen Muotoiluyritys 2018

Aurora eMotion

Vuoden Arktinen Muotoiluyritys 2017

Amanda Healthcare

Vuoden Arktinen Muotoiluyritys 2016

Treeform Ltd

Siinne Valoakustiikka

Vuoden Arktinen Muotoiluyritys 2019
Siinne on saanut inspiraationsa pohjoisesta talvesta ja valosta. Konsepti mahdollistaa yksilöllisen tunnelman luomisen ja sisustuksen erilaisiin tilakokonaisuuksiin. Siinne Valoakustiikan tuoteperheeseen kuuluvat helposti asennettavat valoelementit, valaisimet, seinätaulut ja printatut paneelit.

Muotoilu yhdistää modernin teknologian, turpeen ja designin. Turvelevyjen epätasainen pinta siintää valoa kauniisti. Ekologisuus on keskeisessä merkityksessä suunnittelussa ja toteutuksessa. Laadukkaat ja ympäristöä säästävät ledlamput ja turve tulee Suomesta Konton tehtaasta. Tuotteet ovat paloturvallisia ja antibakteerisia.

Yrittäjä, Toimitusjohtaja
TaM Minna Rimpiläinen

TaM Ulla Mitiku
Arkkitehti RIBA, Sisustusarkkitehti

Aurora eMotion ja eSled

Vuoden Arktinen Muotoiluyritys 2018
Aurora eMotionin moottorikelkka safarien perustajat ovat ensimmäisten eSled sähkömoottorikelkkojen takana. Moottorikelkat valmistaa Suomessa Aurora Powertrains. Kehitys aloitettiin jo 2010 Lapin Ammattikorkeakoulun kanssa.

Suomen luonnon hiljaisuus on osa paikallista kulttuuria ja sen säilyttämiseksi Aurora eMotion on muotoilulla pyrkinyt säilyttämään sen ainutlaatuisuutta samalla tukien kestävää kehitystä. Hiljaiset ja päästöttömät moottorikelkat ovat löytäneet tiensä jo viennin markkinoille. Hiljainen kelkka kunnioittaa luonnon hiljaisuutta ja on vähemmän haitallinen ympäristölle. Aurora eMotion tarjoaa luontoelämyksiä matkailijoille ja on Lapista lähtöisin. Moottorikelkat on suunniteltu ympäristöystävällisempään tarpeeseen asiakkaiden toiveesta.

Amanda Healthcare Oy

Vuoden Arktinen Muotoiluyritys 2017
Amanda Healthcare Oy valmistaa kliinisesti tutkittuja kylmäsuihkuja koteihin. Kylmähoitoa on perinteisesti saanut kylmäaltaasta, avannosta tai huippukylmähuoneesta. Tuotemuotoilusta on vastannut muotoilija Harri Koskinen ja tieteellisestä näkemyksestä termobiologian dosentti Pirkko Huttunen.

Amanda Healthcaren tuote on suunniteltu saavutettavuuden helpottamiseksi. Tarkoituksena on lääkkeetön hoito kivun lievitykseen, stressin hoitoon, vastustuskyvyn tehostamiseen ja palautumiseen sekä ylikierroksilla käyvän sympaattisen hermoston rauhoittamiseen. Tuote on suunniteltu ekologisemmaksi ja miellyttävämmäksi kylmähoitovaihtoehdoksi ja korkealaatuiseksi tuotteeksi, joka olisi elinikäinen. Suomen Reumaliitto suosittelee Amandahealthcaren tuotetta kivunlievitykseen.

Yrittäjä/toimitusjohtaja on Panu Vapaavalta.

Karita/Rakkaudella, Karita -blogi, kuvaaja: Emma Ronkainen

Treeform Ltd

Vuoden Arktinen Muotoiluyritys 2016
Treeform Ltd suunnittelee ja valmistaa korkealaatuisia puutuotteita. Tarjonta ulottuu konseptisuunnittelusta tekniseen suunnitteluun sekä puutuotteiden valmistukseen. Tehokkaat, ekologiset tuotantomenetelmät ja ’avaimet käteen’ -ratkaisut yritysasiakkaille ovat toiminnan peruspilareita.

Yrityksen kulmakivet perustuu laajaan materiaali ymmärrykseen, tekniseen ongelmanratkaisukykyyn sekä minimalistiseen esteettiseen herkkyyteen. Treeform Ltd sijaitsee Rovaniemellä Lapissa, keskellä kansainvälisiä markkinoita.

Muotoilupalkinto 2016 saavutettiin yrityksen omalla lumisurffilauta projektilla (ILAHUboards), josta on sittemmin kasvanut maailmanlaajuinen ja tunnettu kestävänkehityksen vientibrändi.

Yrittäjä/toimitusjohtaja on Jan Leutola

Copyright Jani Kärppä, KOTA Collective & ILAHUboards.

Arctic Award Night 2021