Vuoden arktinen muotoiluintensiivinen yritys

VUODEN ARKTINEN MUOTOILUintensiivinen YRITYS -tunnustus on vakiintunut osaksi Arctic Design Weekiä

Palkintoa on jaettu vuodesta 2016 lähtien. Vuonna 2019 voittaja valittiin ensimmäistä kertaa äänestämällä ennakkoon valituista ehdokkaista. Tulokset vuoden 2020 palkinnon saajaksi julkaistaan 19.3.2020 verkossa.

ArcticQueen – Pukeutumisen vallankumous.

Perheyrityksen takana Pirjo Karvonen ja Juha Iisak Koivisto sekä seuraavan polven edustaja, Lumi Koivisto.

Tule siksi kuka haluat olla. Trendit tulevat ja menevät, mutta tyyli on ikuinen.

Ole oman elämäsi kapinallinen. Riko rajoja. Intohimo johtaa täydellisyyteen. Vaatteet kertovat paljon persoonasta ja ovat keino ilmaista itseä. Älä tee kompromisseja laadun suhteen, investoi vaatteisiin, joihin rakastut! Rakkaus luo tyylisi.

Mikä tekee täydellisen vaatteen? Laatu, oivaltava, elämyksellinen ja yllätyksellinen.

Aito, rehellinen, rento ja maanläheinen. Hyvältä näyttävä ja tuntuva.

Upeita materiaaleja, ajattomia leikkauksia sekä intuitio siitä, mitkä vaatteet saavat sinut näyttämään persoonalta, joka olet. Vaate tukee sinua, sinun persoonallisuuttasi. Jopa luo sinut uudestaan. Onko aika löytää uusi minä?

Juurevaa ja elinvoimaista pukeutumista Lapista. Kestäviä, älykkäitä valintoja.

SLOW FASHION – Pukeutumisen uudelleen ajattelu. Eettinen vaatekaappi – Made by adults.

FLOW FASHION – Pako tavanomaisuudesta. Oma rauha, oma tila

Unelmaa ja tarinaa. Runoa ja rouheutta. Alkuvoimaa.

ArcticQueen ~ vaatteita, joissa on idea.

~When design meets the soul~

 

VUODEN ARKTINEN MUOTOILUintensiivinen YRITYS -PALKINNON KRITEERIT

1. Muotoilun innovatiivisuus

Edistääkö kilpaileva tuote muotoilua ammattina ja edustaako se uutta, innovatiivista ajattelua muotoilun harjoittamisessa?

Onko kilpaileva tuote aidosti uniikki, mielikuvituksellinen ja innovatiivinen, ja tarjoaako se täysin uudenlaisen, uraauurtavan tuotteen, jossa on ennennäkemättömiä ominaisuuksia?

Käyttääkö kilpaileva tuote uusia järjestelmiä, materiaaleja, prosesseja ja/tai teknologiaa oivaltavalla, mielikuvituksellisella ja alkuperäisellä tavalla?

2. Muotoilun vaikuttavuus

Sosiaalinen vaikutus: Onko tuotteella potentiaalia tuottaa positiivinen vaikutus yhteiskunnalle? Parantaako se ihmisten elämänlaatua ja oloja planeetallamme, ja antaako se panoksensa paremman, turvallisemman ja kukoistavamman maailman kehittämiseen?

Liiketoiminnallinen vaikutus: Onko tuotteella potentiaalia kaupalliseen menestykseen? Johtaako muotoiluun sijoittaminen kasvavaan markkinaosuuteen, suurempaan myyntiin ja/tai parempaan asiakasuskollisuuteen?

Ympäristövaikutus: Onko tuotteella potentiaalia aikaansaada merkittävä myönteinen muutos ympäristössään? Voiko muotoilu luoda uuden vertailuarvon sille, millaista kestävä muotoilu on, ja voiko se olla mukana edistämässä parempaa, kestävämpää tulevaisuutta?

3. Muotoilun vientipotentiaali:

Onko tuotteella potentiaalia menestyä ulkomaan markkinoilla?

Vastaako tuote globaalien markkinoiden tarpeisiin?

VUODEN ARKTINEN MUOTOILUintensiivinen YRITYS -PALKINNON EHDOKKAAT 2020

Ravintola Tapio

Ravintola Tapioa pyörittää nuori ja intohimoinen englantilais-posiolainen pariskunta. Tapio on itsenäinen ravintola, joka sijoittuu Naali Lodgen alueelle Lapin metsiin. Ravintola tarjoaa modernia ja rustiikista ruokaa, tarjoilee alkuviinejä ja suomalaisia oluita keskittyen luontoon. Tavoitteena on hankkia vastuullisesti paikallisia ja villejä raaka-aineita, pitäen mielessä perinteiset arvot ja suomalainen kulttuuri.
 
Kuva Jussi Leinonen

 

Hotelli Inarin Kultahovi

Me inarinsaamelainen sisaruspari Kaisu ja Heikki Nikula olemme jatkaneet perinteisen matkailuhotellin ja perheyrityksen Tradition Hotel Kultahovin toimintaa Inarin kirkonkylällä. Viimeiset parikymmentä vuotta onkin vierähtänyt yrityksen tuotteiden, puitteiden ja palvelukulttuurin jatkuvassa kehittämisessä. Hotellimme on nimensä mukaisesti monien perinteiden summa – mukana on aimo annos inarinsaamelaista kulttuuria mutta myös vivahteita
kullankaivuun historiasta, yli 80-vuotisesta matkailuperinteestä sekä alkuvuosien matkailuarkkitehtuurista. Historia on esillä niin hotellihuoneissamme kuin ravintolassamme hauskojen ja inhimillisten hotelliimme liittyvien tarinoiden kautta.

Ravintolan puolella kunniapaikalla ovat inarilaiset raaka-aineet vesistä ja metsistä. Käytämme perinteisiä inarinsaamelaisia ruoka-aineita ja valmistusmetodeja mutta lopputuloksena on kuvankauniita annoksia, joissa perinteiset maut ovat kunnia-asemassa. Myös juomavalikoimamme perustuu pitkälti inarilaiseen vuodenkiertoon. Mielestämme yrityksemme on kuten me inarinsaamelaiset – sinnikäs, vieraanvarainen, perinteistä ammentava, säilyttävä mutta samalla osa elävää ja kehittyvää kulttuuriamme. 

Kaisu ja Heikki Nikula

Lue lisää tästä.

Paulus & Co Ltd.

Oman hevosen tai koiran hyvinvointi on jokaiselle omistajalle sydämen asia. Kuitenkin useimmat hevos- ja koiraihmiset ovat joskus tuskailleet eläimensä lääkekirjanpidon tai sen puuttumisen kanssa. Rokotusten muistaminen voi olla haastavaa. Painon muutosten seuraaminen ja painonhallinta tahtoo unohtua. Papereille merkittyjä hoitotoimenpiteitä on vaikea löytää juuri silloin, kun niitä tarvitaan.

 “Tavoitteenamme oli tehdä Pauluksesta helppokäyttöinen ja luotettava eläinten omistajien ja ammattilaisten tarpeet täyttävä mobiilisovellus, joka palvelisi lajista ja tavoitteista riippumatta. Samalla hevoset ja koirat voisivat paremmin. Pauluksen avulla eläimesi terveystiedot ovat aina mukanasi, vaikka joutuisit käymään eri eläinlääkäreillä”, Heidi kertoo. Lue lisää tästä.

Tervetuloa Pauluksen maailmaan!

 

ArcticQueen – Pukeutumisen vallankumous

Tule siksi kuka haluat olla. Trendit tulevat ja menevät, mutta tyyli on ikuinen. Ole oman elämäsi kapinallinen. Riko rajoja. Intohimo johtaa täydellisyyteen. Vaatteet kertovat paljon persoonasta ja ovat keino ilmaista itseä. Älä tee kompromisseja laadun suhteen, investoi vaatteisiin joihin rakastut! Rakkaus luo tyylisi.

Mikä tekee täydellisen vaatteen? Laatu, oivaltava, elämyksellinen ja yllätyksellinen. Aito, rehellinen, rento ja maanläheinen. Hyvältä näyttävä ja tuntuva.

Upeita materiaaleja, ajattomia leikkauksia ja intuitio siitä, mitkä vaatteet saavat sinut näyttämään persoonalta, joka olet. Vaate tukee sinua, sinun persoonallisuuttasi. Jopa luo sinut uudestaan. Onko aika löytää uusi minä?

Juurevaa ja elinvoimaista pukeutumista suoraan Lapista. Kestäviä, älykkäitä valintoja. SLOW FASHION – Pukeutumisen uudelleen ajattelu. Eettinen vaatekaappi – Made by adults. FLOW FASHION – Pako tavanomaisuudesta. Oma rauha, oma tila. Katso tästä video.

Unelmaa ja tarinaa. Runoa ja rouheutta. Alkuvoimaa. -When design meets the soul-
Lue lisää tästä.

Kinos Design – Arctic Couture & Home Decor

Kinos Design on rovaniemeläinen lifestyle -yritys, jonka perusti Vaatetussuunnittelija (TaM) Kirsi Nordberg vuonna 2016. Kinos suunnittelee ja valmistaa korkealaatuisia, uniikkeja asusteita, vaatteita ja kodin sisustustuotteita mm. poron- ja lohennahasta, pellavasta ja merinovillasta. Lisäksi Nordberg valmistaa mittatilauksena iltapukuja, joissa hän on hyödyntänyt mm. itse maalaamiensa taulujen printtejä. Tuotteista yli 50% valmistetaan Rovaniemellä ja kokonaisuudessaan yli 80% Suomessa. Kinoksen valikoimaan voi tutustua lisää osoitteessa KINOSDESIGN.COM.

 

Apukka Resort Oy – Lappish Komsio Suite

Komsiomökki on Apukka Resortin oma kotamalli. Kodan suunnittelun lähtökohtana on ollut perinteiden kunnioittaminen. Kota on saanut muotonsa poropaimentolaisten kodista, joita he käyttivät asumuksinaan vaeltaessaan Suomen Lapissa.

Kotamallin nimi Komsio tulee perinteisestä saamelaisesta lasten kehdosta. Myös kodan sängyn muoto mukailee tätä kehtoa, jonka toinen pää kaartuu vastasyntyneen lapsen pään suojaksi. Komsiomökin sängyssä maatessa taivaalle avautuu 360 asteen näkymä lasisen katon ansiosta.

Kodan on suunnitellut Apukka Resort Oy:n Markus Kolari yhteistyössä muotoilija Juhana Laivamaan kanssa. Katso lisää 

Hálo

Hálo on vuonna 2017, kahden ystävän ja entisen kollegan Marta Valtovirran ja Jukka Puljujärven perustama naistenvaatemerkki Lapista. Mallisto inspiroituu arktisen pohjoisen monimuotoisesta luonnosta ja valoilmiöistä.

Hálon mallistot inspiroituvat Lapin kahdeksasta eri vuodenajasta, muun muassa kaamoksen tummista sävyistä, lempeästä keskiyön auringosta, ruskan värikylläisyydestä sekä maagisista revontulista. Mallistosta löytyy luottovaatteita, ajattomia aarteita ja tunnistettavia suosikkeja. Brändi noudattaa hitaan muodin sykliä ja pyrkii pitämään toimintansa mahdollisimman ekologisena ja ympäristöystävällisenä, joka näkyy mallien ajattomuuden lisäksi materiaalien valinnoissa, lähituotannossa ja minimoidussa ylijäämässä. Malliston perusrunko pysyy kaudesta toiseen samana ja uusia malleja sekä sarjoja tuodaan ajoittain vuodenajasta riippuen. Kankaat tulevat tarkoin valituilta valmistajilta Euroopasta (Italia, Ranska, Saksa, Portugali) ja tuotanto kokonaisuudessaan tuotetaan Euroopassa.

Hálolla on oma myymälä Helsingin sydämessä ja jälleenmyyjiä sekä kansainvälisesti että ympäri Suomea.ylijäämässä. Malliston perusrunko pysyy kaudesta toiseen samana ja uusia malleja sekä sarjoja tuodaan ajoittain vuodenajasta riippuen. Kankaat tulevat tarkoin valituilta valmistajilta Euroopasta (Italia, Ranska, Saksa, Portugali) ja tuotanto kokonaisuudessaan tuotetaan Euroopassa.

Hálolla on yksinoikeus käyttää Reidar Särestöniemen taidetta mallistoissaan ja tähän mennessä käyttöön on otettu viisi eri teosta. Jokaisesta myydystä hálo x Reidar Särestöniemi -tuotteesta lahjoitetaan osa Särestöniemen museon ja säätiön hyväksi. Hálo on lyhyessä ajassa noussut yhdeksi Suomen halutuimmista naistenvaate-merkeistä ja on niin julkisuuden henkilöiden, stylistien ja lehdistönkin suosima.

Lue lisää tästä.

 

Vuoden Arktinen Muotoiluintensiivinen yritys 2020

ArcticQueen/ Unique Design Finland Oy

Vuoden Arktinen Muotoiluyritys 2019 

Siinne Valoakustiikka

Vuoden Arktinen Muotoiluyritys 2018 

Aurora eMotion

Vuoden Arktinen Muotoiluyritys 2017

Amanda Healthcare

Vuoden Arktinen Muotoiluyritys 2016

Treeform Ltd

Siinne Valoakustiikka

Vuoden Arktinen Muotoiluyritys 2019

Siinne on saanut inspiraationsa pohjoisesta talvesta ja valosta. Konsepti mahdollistaa yksilöllisen tunnelman luomisen ja sisustuksen erilaisiin tilakokonaisuuksiin. Siinne Valoakustiikan tuoteperheeseen kuuluvat helposti asennettavat valoelementit, valaisimet, seinätaulut ja printatut paneelit.

Muotoilu yhdistää modernin teknologian, turpeen ja designin. Turvelevyjen epätasainen pinta siintää valoa kauniisti. Ekologisuus on keskeisessä merkityksessä suunnittelussa ja toteutuksessa. Laadukkaat ja ympäristöä säästävät ledlamput ja turve tulee Suomesta Konton tehtaasta. Tuotteet ovat paloturvallisia ja antibakteerisia.

Yrittäjä, Toimitusjohtaja
TaM Minna Rimpiläinen

TaM Ulla Mitiku
Arkkitehti RIBA, Sisustusarkkitehti

Aurora eMotion ja eSled

Vuoden Arktinen Muotoiluyritys 2018
Aurora eMotionin moottorikelkka safarien perustajat ovat ensimmäisten eSled sähkömoottorikelkkojen takana. Moottorikelkat valmistaa Suomessa Aurora Powertrains. Kehitys aloitettiin jo 2010 Lapin Ammattikorkeakoulun kanssa.

Suomen luonnon hiljaisuus on osa paikallista kulttuuria ja sen säilyttämiseksi Aurora eMotion on muotoilulla pyrkinyt säilyttämään sen ainutlaatuisuutta samalla tukien kestävää kehitystä. Hiljaiset ja päästöttömät moottorikelkat ovat löytäneet tiensä jo viennin markkinoille. Hiljainen kelkka kunnioittaa luonnon hiljaisuutta ja on vähemmän haitallinen ympäristölle. Aurora eMotion tarjoaa luontoelämyksiä matkailijoille ja on Lapista lähtöisin. Moottorikelkat on suunniteltu ympäristöystävällisempään tarpeeseen asiakkaiden toiveesta.

Amanda Healthcare Oy

Vuoden Arktinen Muotoiluyritys 2017

Amanda Healthcare Oy valmistaa kliinisesti tutkittuja kylmäsuihkuja koteihin. Kylmähoitoa on perinteisesti saanut kylmäaltaasta, avannosta tai huippukylmähuoneesta. Tuotemuotoilusta on vastannut muotoilija Harri Koskinen ja tieteellisestä näkemyksestä termobiologian dosentti Pirkko Huttunen.

Amanda Healthcaren tuote on suunniteltu saavutettavuuden helpottamiseksi. Tarkoituksena on lääkkeetön hoito kivun lievitykseen, stressin hoitoon, vastustuskyvyn tehostamiseen ja palautumiseen sekä ylikierroksilla käyvän sympaattisen hermoston rauhoittamiseen. Tuote on suunniteltu ekologisemmaksi ja miellyttävämmäksi kylmähoitovaihtoehdoksi ja korkealaatuiseksi tuotteeksi, joka olisi elinikäinen. Suomen Reumaliitto suosittelee Amandahealthcaren tuotetta kivunlievitykseen.

Yrittäjä/toimitusjohtaja on Panu Vapaavalta.

Karita/Rakkaudella, Karita -blogi, kuvaaja: Emma Ronkainen

Treeform Ltd

Vuoden Arktinen Muotoiluyritys 2016

Treeform Ltd suunnittelee ja valmistaa korkealaatuisia puutuotteita. Tarjonta ulottuu konseptisuunnittelusta tekniseen suunnitteluun sekä puutuotteiden valmistukseen. Tehokkaat, ekologiset tuotantomenetelmät ja ’avaimet käteen’ -ratkaisut yritysasiakkaille ovat toiminnan peruspilareita.

Yrityksen kulmakivet perustuu laajaan materiaali ymmärrykseen, tekniseen ongelmanratkaisukykyyn sekä minimalistiseen esteettiseen herkkyyteen. Treeform Ltd sijaitsee Rovaniemellä Lapissa, keskellä kansainvälisiä markkinoita.

Muotoilupalkinto 2016 saavutettiin yrityksen omalla lumisurffilauta projektilla (ILAHUboards), josta on sittemmin kasvanut maailmanlaajuinen ja tunnettu kestävänkehityksen vientibrändi.

Yrittäjä/toimitusjohtaja on Jan Leutola

Copyright Jani Kärppä, KOTA Collective & ILAHUboards.

Arctic Award Night 2021