Arktisen Muotoilun elämäntyöpalkinto

Uusi kategoria antaa tunnustusta muotoilun edelläkävijöille

Arktisen Muotoilun Elämäntyöpalkinto jaettiin 2019 ensimmäistä kertaa muotoilun parissa työskentelevälle ammattilaiselle; hänen pitkäjänteisestä, uraauurtavasta työstään alalla, jossa muotoilu on on keskeisessä roolissa. Tunnustuksen saanut on tukenut pohjoista muotoiluosaamista ja yrittäjyyttä

ARKTISEN MUOTOILUN ELÄMÄNTYÖPALKINTO 2020  Anu Pentik

Palkittu keramiikkataiteilija Anu Pentik tunnetaan sisustusmyymäläketju Pentik Oy:n perustajana. Tällä hetkellä hän keskittyy kuitenkin pääasiassa taiteelliseen työskentelyynsä. Hän saa inspiraationsa Lapin luonnosta ja mystiikasta – sen värit, muodot ja eläimet kiehtovat häntä loputtomasti. Häntä ohjaavat myös taidefilosofiset teemat, kuten vapaus, kauneus, intuitio ja äly.

Anu Pentikin matka taiteilijaksi alkoi omalle keramiikkatehtaalle kutsuttujen mestarien rinnalla tekniikoita oppien. Halu tehdä asiat aina vain paremmin, uteliaisuus, luovuus, sekä kokeilunhalu ovat tehneet Anusta täysin omanlaisensa taiteilijan niin teknisten ratkaisujen, kuin näkemyksen ja muotokielenkin saralla. 2000-luvulla alkaneen taiteellisen uransa aikana hän on toteuttanut useita julkisia teoksia, sekä museo- ja gallerianäyttelyitä. Näyttelyiden ja julkisten teosten lisäksi hän tekee Pentikin keramiikkatehtaalla Posiolla Studio-keramiikkaa ja tilaustöitä.

Tällä hetkellä hän työstää Wäinö Aaltosen museoon Alussa oli siemen -näyttelyä, joka avataan ensi kesänä. Anu Pentik on taiteellinen johtaja, taiteilija, galleristi ja taiteiljaresidenssin perustaja, jonka elämäntarina kiteytyy kahteen sanaan – lujaan tahdonvoimaan.

Yksityisnäyttelyitä:

Saven tarinoita, Pentik Galleria, Kuusankoski, 2019-2020
Anu Pentik, Kolme tilaa, Taidehalli, Helsinki, 2017
Katariinan puutarha, Pietarin Suomi-Instituutti, Venäjä, 2014
Kolme valkoista, Taidemuseo Korundi, Rovaniemi, 2013
Vuoropuhelu – Dialogue, Anu Pentik ja Suku Park, Kouvolan taidemuseo Poikilo, 2012 (Ryhmänäyttely)
Anu Pentik, Intohimona keramiikka, Taidekeskus Retretti, Punkaharju, 2006

 Julkiset teokset:

Kasvun Voima, Keskon pääkonttori, 2019
Satakahdeksankymmentä huonetta, Lapland Hotels Bulevardi, 2019
Siivet kantaa, Uusi Lastensairaala, Helsinki, 2018
Ogoh-Ogoh-veistokset, Kouvolan taidemuseo, Poikilon puisto, 2012
Posion Voima, keraaminen reliefi, Anu Pentik Gallerian fasadi, Posio, 2008

Tunnustukset

Pro Finladia -mitali, 2014
Pro Arte Lapponie, Lapin taidetoimikunnan tunnustus, 2013
Lapin yliopiston kunniatohtori, 2012

Pentik Oy

Kun muut muuttivat Posiolta pois, Pentik muutti tilalle. Yritys starttasi vuonna 1971 vahingossa, kuten mikä tahansa kunnon yritys: Anu Pentikin rakas keramiikka- ja nahkaharrastus, elämäntapa, vain alkoi tuoda leipää pöytään. Pentik-astiat opittiin tuntemaan pyöreydestään ja käsityön tunnustaan. Pentikin ensimmäinen Helsingin myymälä avattiin vuonna 1976 rohkeasti suoraan Esplanadille.

ARKTISEN MUOTOILUN

ELÄMÄNTYÖPALKINTO 2019

Arktisen Muotoilun Elämäntyöpalkinto 2019
Lappset Group Oy:n Teollisuusneuvos Antero Ikäheimo

Lappset Group Oy suunnittelee ja valmistaa leikkivälineitä ja leikki- ja liikuntapaikkoja, jotka tarjoavat iloa ja liikunnan riemua kaikenikäisille. Tavoitteena on inspiroida ihmisiä pysymään aktiivisina ja luoda parhaita asiakas- ja käyttäjäkokemuksia. Yrityksen arvoina ovat kasvu, vastuullisuus, kunnioita ja motivoi sekä onnistuminen. Antero Ikäheimo on käyttänyt muotoilua vahvasti ennen kuin se oli alueella yleistä. Hän on tunnettu edelläkävijänä, joka on huomioinut globaalit muutokset ja hyödyntänyt niitä menestyksekkäästi liiketoiminnassaan. Hän on luonut alueelle työpaikkoja perheyrityksessään, joka kunnioittaa pohjoisia arvoja.

Yritys tarjoaa myös suunnittelu- ja elinkaaripalveluita, sekä materiaalipankin suunnittelijoille. Total Design Oy:n teollisen muotoilijan Heikki Koivurovan on suunnitellut ensimmäisen Lappset Group Oy:n lasten liukumäki konseptin. Se on tavoittanut suursuosion ja ollut pitkään viennin ja kotimaan markkinoilla.

Arktisen muotoilun elämäntyöpalkinto 2021

Arktisen muotoilun elämäntyöpalkinto jaetaan Arctic Design Award Night -tilaisuudessa ja verkossa 25.3.2021.

Seuraava tilaisuus järjestetään 25.3.2021