Arktisen muotoilun elämäntyöpalkinto

Uusi kategoria antaa tunnustusta muotoilun edelläkävijöille

Arktisen Muotoilun Elämäntyöpalkinto jaettiin 2019 ensimmäistä kertaa muotoilun parissa työskentelevälle ammattilaiselle; hänen pitkäjänteisestä, uraauurtavasta työstään alalla, jossa muotoilu on on keskeisessä roolissa. Tunnustuksen saanut on tukenut pohjoista muotoiluosaamista ja yrittäjyyttä

Arktisen muotoilun elämäntyöpalkinto 2022

Total Design Oy:n yrittäjille Aarno Junturalle ja Heikki Koivurovalle

 

Aarno Juntura ja Heikki Koivurova, Total Design Oy

Total Designin voima on insinöörin ja muotoilun liitto. Insinööri Aarno Juntura ja teollinen muotoilija Heikki Koivurova perustivat yrityksensä vuonna 1988. Työpari on työskennellyt asiakkailleen yli 30 vuotta. Asiakkaita ovat olleet muun muassa Ponsse Oy, Logset Oy, Reinor Oy, Sampo Rosenlew ja Lappset Oy. Kupilka Oy on esimerkki ekologisen luonnonkuitukomposiitin hyödyntämisestä. Komposiitin hyödyntäminen synnytti Joensuun seudulle laajemmankin yritysryppään.

Total Design Oy

Vuodesta 1988 lähtien n. 1.200 – 1.300 yritysten toimeksiantoa sisältäen ideointia, tuotekehitystä, muotoilua, brändin luomista, markkinan kartoitusta ja avaamista, viennin käynnistystä ja kehitystä.

Mielenkiitoinen työ asiakkaiden parissa on vaihtelevaa, välillä hauskaa ja positiivisesti haastavaa.

Olemme alusta asti uskoneet, ettei tuotteiden tekemisen ja luontoarvojen tarvitse olla ristiriidassa keskenään.  Erittäin tärkeää on myös eri ammattikuntien yhteinen tavoite ja ponnistelu optimiratkaisun saavuttamiseksi. Tilanteesta riippuen siihen tarvitaan kemian ymmärrystä, metsätraktorin kuljettajan kuuntelemista, pelastushenkilöiden sitouttamista, talouspäällikön toiveiden toteuttamista, hankintakanavien avaamista tai ihan konkreettista myyntityötä. Yhdessä olemme vahvoja. 

Etsikäämme tarpeita ja ongelmia. Niiden ratkaiseminen on aina mahdollisuus.

Arktisen muotoilun elämäntyöpalkinto 2021

saamelaistaiteen taitajille, veljeksille Petteri ja Ilmari laitille

 

Petteri Laiti, saamelaistaiteen kunniatohtori

Petteri Laiti (v.1950) on duodjin pioneeri ja Lapin yliopiston kunniatohtori, jonka tuotanto kattaa perinteisen saamenkäsityön ja taidekäsityön sekä uniikkeja teoksia poronsarvesta, nahasta, pahkasta sekä hopeasta ja kullasta.

Laiti syntyi Utsjoella Inarijokivarren Kuolnassa saamenkäsityöläisperheeseen, josta hän sai sukuperintönä saamenkäsityötaitojen alkuopin. Hän täydensi osaamistaan erilaisilla saamenkäsityökursseilla Inarissa ja Ruotsin Jokkmokissa sekä käsityönopettajakoulutuksella Lahden kotiteollisuusopettajaopistossa. Valmistuttuaan Lahden kultaseppäkoulun hopeaseppälinjalta vuonna 1984, Laiti aloitti yritystoiminnan Taide- ja käsityöateljee Samekissa Inarissa. Viisi vuotta myöhemmin 1989 hänelle myönnettiin Taideteollisuuden valtionpalkinto. Petteri Laitille uskotut luottamustehtävät ovat lukuisia; hän on toiminut Valtion taideteollisuustoimikunnan, Lapin läänin taidetoimikunnan sekä Pohjoismaiden saamelaistaiteen taidetoimikunnan jäsenenä. Näiden lisäksi hänet valittiin vuonna 2010 Valtion muotoilutoimikunnan jäseneksi.

Petteri Laitilla on ollut lukuisia yksityis- ja yhteisnäyttelyitä Suomessa, Pohjoismaissa ja eri puolilla maailmaa. Hänen töitään on useissa museoissa, muun muassa Suomen Kansallis- ja Käsityön museoissa sekä Inarissa Siidassa ja Sajoksessa.

Ilmari laiti, lehtori

Ilmari Laiti syntyi 1943 Utsjoella Inarijokivarren Kuolnassa saamenkäsityöläisperheeseen, josta hän sai sukuperintönä saamenkäsityötaitojen opin. Ilmari Laiti on tehnyt pitkän uran Saamelaisalueen koulutuskeskuksen saamenkäsityön lehtorina, koulutuksen johtajana ja vararehtorina.

Laitilla on ollut useita luottamustehtäviä ja hän on ollut Lapin läänin taidetoimikunnan jäsen vuosina 1972 – 1974, Koti-, käsi- ja taideteollisuusalan opetussuunnitelman suunnittelutoimikunnan ja Lapin läänin keskiasteen koulutuksen suunnittelulautakunnan jäsen. Lisäksi hän on toiminut saamenkäsityön konsulenttina Lapin läänin kotiteollisuusyhdistyksessä ja Sápmelaš Duodjárat ry:ssä.

Ilmari Laiti on koonnut mittavan arkiston, joka sisältää biografista aineistoa aina 1950-luvulta lähtien, kirjeenvaihtoa ja laajalti hänen uraansa asiantuntijana ja opetustehtävissä sekä yhteiskunnalliseen toimintaan liittyvää materiaalia. Arkisto kuvaa samalla saamelaisen käsityökoulutuksen historiaa sekä koti-, käsi- ja taideteollisuusalan opetussuunnitelmien ja näyttötutkintojen kehittämistä Suomessa saamelaisen käsityön osalta. Arkistoon sisältyy runsaasti myös erilaisia saamelaisalueen organisaatioiden ja toimijoiden logohahmotelmia. Lisäksi arkistoon kuuluu mittava julistekokoelma erilaisista saamelaisalueen tapahtumista aina 1950-luvulta lähtien.

Kansallisarkiston Arctic Indigenous Design Archives (AIDA)-projekti sai ensimmäisen arkistoluovutuksen, kun Ilmari Laiti luovutti vuonna 2017 arkistonsa Saamelaisarkistoon. Laitille myönnettiin 2021 Suomen kulttuurirahaston Tapio Wirkkalan rahastosta hakemuksetta apuraha duodji-käsityöperinteen säilyttämisestä ja edistämisestä. 

Veljekset Petteri Laiti ja Ilmari Laiti ovat molemmat tehneet pitkän uran saamenkäsitöiden elvyttäjinä ja uudistajina sekä siirtäneet opettajina perinteistä käsityötaitoa ja raaka-aineiden ymmärrystä seuraaville sukupolville.

Arktisen muotoilun elämäntyöpalkinto 2020

 

 

ARKTISEN MUOTOILUN ELÄMÄNTYÖPALKINTO 2020  Anu Pentik

Palkittu keramiikkataiteilija Anu Pentik tunnetaan sisustusmyymäläketju Pentik Oy:n perustajana. Tällä hetkellä hän keskittyy kuitenkin pääasiassa taiteelliseen työskentelyynsä. Hän saa inspiraationsa Lapin luonnosta ja mystiikasta – sen värit, muodot ja eläimet kiehtovat häntä loputtomasti. Häntä ohjaavat myös taidefilosofiset teemat, kuten vapaus, kauneus, intuitio ja äly.

Anu Pentikin matka taiteilijaksi alkoi omalle keramiikkatehtaalle kutsuttujen mestarien rinnalla tekniikoita oppien. Halu tehdä asiat aina vain paremmin, uteliaisuus, luovuus, sekä kokeilunhalu ovat tehneet Anusta täysin omanlaisensa taiteilijan niin teknisten ratkaisujen, kuin näkemyksen ja muotokielenkin saralla. 2000-luvulla alkaneen taiteellisen uransa aikana hän on toteuttanut useita julkisia teoksia, sekä museo- ja gallerianäyttelyitä. Näyttelyiden ja julkisten teosten lisäksi hän tekee Pentikin keramiikkatehtaalla Posiolla Studio-keramiikkaa ja tilaustöitä.

Tällä hetkellä hän työstää Wäinö Aaltosen museoon Alussa oli siemen -näyttelyä, joka avataan ensi kesänä. Anu Pentik on taiteellinen johtaja, taiteilija, galleristi ja taiteiljaresidenssin perustaja, jonka elämäntarina kiteytyy kahteen sanaan – lujaan tahdonvoimaan.

Yksityisnäyttelyitä:

Saven tarinoita, Pentik Galleria, Kuusankoski, 2019-2020
Anu Pentik, Kolme tilaa, Taidehalli, Helsinki, 2017
Katariinan puutarha, Pietarin Suomi-Instituutti, Venäjä, 2014
Kolme valkoista, Taidemuseo Korundi, Rovaniemi, 2013
Vuoropuhelu – Dialogue, Anu Pentik ja Suku Park, Kouvolan taidemuseo Poikilo, 2012 (Ryhmänäyttely)
Anu Pentik, Intohimona keramiikka, Taidekeskus Retretti, Punkaharju, 2006

 Julkiset teokset:

Kasvun Voima, Keskon pääkonttori, 2019
Satakahdeksankymmentä huonetta, Lapland Hotels Bulevardi, 2019
Siivet kantaa, Uusi Lastensairaala, Helsinki, 2018
Ogoh-Ogoh-veistokset, Kouvolan taidemuseo, Poikilon puisto, 2012
Posion Voima, keraaminen reliefi, Anu Pentik Gallerian fasadi, Posio, 2008

Tunnustukset

Pro Finladia -mitali, 2014
Pro Arte Lapponie, Lapin taidetoimikunnan tunnustus, 2013
Lapin yliopiston kunniatohtori, 2012

Pentik Oy

Kun muut muuttivat Posiolta pois, Pentik muutti tilalle. Yritys starttasi vuonna 1971 vahingossa, kuten mikä tahansa kunnon yritys: Anu Pentikin rakas keramiikka- ja nahkaharrastus, elämäntapa, vain alkoi tuoda leipää pöytään. Pentik-astiat opittiin tuntemaan pyöreydestään ja käsityön tunnustaan. Pentikin ensimmäinen Helsingin myymälä avattiin vuonna 1976 rohkeasti suoraan Esplanadille.

Arktisen muotoilun elämäntyöpalkinto 2019

Teollisuusneuvos ANtero Ikäheimo

 

 

ARKTISEN MUOTOILUN

ELÄMÄNTYÖPALKINTO 2019

Arktisen Muotoilun Elämäntyöpalkinto 2019
Lappset Group Oy:n Teollisuusneuvos Antero Ikäheimo

Lappset Group Oy suunnittelee ja valmistaa leikkivälineitä ja leikki- ja liikuntapaikkoja, jotka tarjoavat iloa ja liikunnan riemua kaikenikäisille. Tavoitteena on inspiroida ihmisiä pysymään aktiivisina ja luoda parhaita asiakas- ja käyttäjäkokemuksia. Yrityksen arvoina ovat kasvu, vastuullisuus, kunnioita ja motivoi sekä onnistuminen. Antero Ikäheimo on käyttänyt muotoilua vahvasti ennen kuin se oli alueella yleistä. Hän on tunnettu edelläkävijänä, joka on huomioinut globaalit muutokset ja hyödyntänyt niitä menestyksekkäästi liiketoiminnassaan. Hän on luonut alueelle työpaikkoja perheyrityksessään, joka kunnioittaa pohjoisia arvoja.

Yritys tarjoaa myös suunnittelu- ja elinkaaripalveluita, sekä materiaalipankin suunnittelijoille. Total Design Oy:n teollisen muotoilijan Heikki Koivurovan on suunnitellut ensimmäisen Lappset Group Oy:n lasten liukumäki konseptin. Se on tavoittanut suursuosion ja ollut pitkään viennin ja kotimaan markkinoilla.

Arktisen muotoilun elämäntyöpalkinto 2022

Arktisen muotoilun elämäntyöpalkinto jaetaan Arctic Design Award Night -tilaisuudessa ja verkossa ke 23.3.2022.

Seuraava Arktisen muotoilun Award Night tilaisuus järjestetään to 23.3.2023 Korundissa