Ajankohtaista

Design-juna matkaa Helsingistä Rovaniemelle maaliskuussa 

Ensimmäinen “Luova Leiri Lapissa” -ohjelma Arctic Design Weekillä 

Muotoilijayhteisöt kokoontuvat Rovaniemelle maailman pohjoisimmalle designviikolle hyödyntämään tapahtuman 15-vuotisjuhlavuoden ohjelmistotarjontaa sekä inspiroitumaan ammatillisesti arktisesta muotoilusta. Arctic Design Week järjestää Oulun ja Helsingin muotoiluyhteisöille suunnatun design-junan yhteistyössä VR:n kanssa. Tavoitteena on tehdä design-junasta vuosittainen “Luova Leiri Lapissa”.

Teemallinen junamatka 22.-24.3.2023 sopii ohjelmistoltaan muotoilualan ammattilaisille. Tälle kohderyhmälle suunnattuja Arctic Design Weekin kotimaisia ja kansainvälisiä sisältöjä ovat muun muassa design-työpaja, Italian Design Days, Creative North Sessions, Awards Night, Arctic AHA! -foorumi sekä Speed Dating sävytettynä alueen elämyksellisillä kokemuksilla teemalla “Luova Leiri Lapissa”. Osallistujat kohtaavat tapahtumissa niin kotimaisia kuin kansainvälisiä muotoilun huippuja. 

  • Vastuullisuus on keskeinen osa yhtiömme strategiaa sekä liiketoimintojemme kokoava teema. Haluamme olla vastuullisen liiketoiminnan edelläkävijä ja näyttää yhtiönä suuntaa myös muille. Arctic Design Weekissä mukana oleminen tukee juuri tätä tavoitetta, sanoo VR:n yritysmyynnin päällikkö Sebastian Risku.

Teemajuna on myös uusi, näkyvä osa Arctic Design Weekin vastuullisuusohjelmaa. Koko muotoiluviikon pääteemoja ovat vastuullisuus, arktisuus ja kestävä muotoilu. Viikolle on myönnetty myös Suomen Luonnonsuojeluliiton Ekokompassi -ympäristösertifikaatti.

 

Konkreettinen teko muotoiluviikon ympäristöohjelmassa

Maailman pohjoisin muotoiluviikko Arctic Design Week järjestetään Rovaniemellä 15. kerran maaliskuussa 2023 viikolla 12. Muotoiluviikko sisältää design-foorumeiden ja -workshopien lisäksi pohjoista kulttuuria esittelevän kaupunkifestivaalin ja Arctic Design -messut. 

  • Haluamme tarjota muotoiluviikon vieraille mahdollisimman ekologisen muodon matkustaa kohtaamaan kollegoita. “Luova Leiri Lapissa” on konkreettinen teko ympäristöohjelmassamme, sanoo Business Rovaniemen muotoilupäällikkö Taina Torvela

 

Design-juna toteutetaan yhteistyössä Business Oulun ja Helsingin Design Weeklyn kanssa. Yhteistyössä viestinnän osalta mukana ovat myös Design Forum Finland ja  Proto ry. 

 

Design-juna Helsingistä Rovaniemelle 22.-24.3.2023

Teemajunan lähtö on Helsingistä keskiviikkona 22.3.2023 klo 19.29 ja paluu perjantaina 24.3.2023 klo 20.57 yöjunalla Helsinkiin.  Vieraille järjestetään tervetulotilaisuus Helsingin päärautatieasemalla sijaitsevassa presidentin aulassa tuntia ennen Rovaniemi-junan lähtöä. Matkaan lähtijät saavat Rovaniemen matkaohjelman sekä muotoiluhaasteen sekä kutsun design-ideapajaan torstaina 24.3 ja kahden päivän ammattilaisohjelmiin.

Kahden päivän luovalla leirillä on paitsi ammatillista antia, mutta myös elämyksellisiä ja inspiroivia kokemuksia luonnossa. Tarjolla on muun muassa revontulien kuvausretki, moottorikelkkasafari ja Joulupukin tapaaminen napapiirin ylityksineen. 

 

Muotoilun avulla entistä parempia palveluita

Design-juna -palvelun yksi keskeinen osa on muotoilijoille suunnattu muotoiluhaaste, joka inspiroi alan ammattilaisia heidän matkallaan pohjoiseen. Haaste liittyy VR:n visioon, jonka  yksi kulma on ympäristövastuullisuus, jonka avulla viedään Suomea ja Suomessa toimivia yrityksiä kohti hiilineutraaliustavoitteita. Muotoiluhaasteessa pääsee ideoimaan miten liikematkustuksen suosiota junissa voitaisiin kasvattaa ja työstämään haastetta yhteisessä workshopissa.

 

  • Palvelumuotoilu on kokemuksemme mukaan erinomainen keino kehittää asiakaskokemustamme. Uskomme, että vastuullisessa liiketoiminnassa kaikki voittavat. Vastuullisuus on meille paitsi itsessään tärkeää, arvoihin perustuvaa toimintaa, mutta se on perusteltua myös liiketoiminnan näkökulmasta. Raideliikenne on ratkaisevassa asemassa, kun tavoitteena on ilmastonmuutoksen hillitseminen, pohtii Sebastian Risku.

 

Liikematkustukseen liittyvä ideointityöpaja järjestetään fasilitoidusti Rovaniemellä torstaina 23.3.2023 klo 8-10 Lapin yliopistolla palvelumuotoiluprosesseihin rakennetun Sinco-labin tiloissa. Työpajan vetää palvelumuotoilija Essi Kuurre Palvelumuotoilutoimisto Palosta. 

 

Koko matkaohjelma löytyy täältä https://www.arcticdesignweek.fi/designjuna/

 

Design-junan matkaohjelman löytää mm. Visit Rovaniemen verkkopalveluista ja junaliput matkalle voi ostaa osoitteesta https://www.vr.fi/tapahtumiin-junalla 

 

ARCTIC DESIGN WEEK

  • Vuosittain viikolla 12 järjestettävä, maailman pohjoisin muotoilutapahtuma Rovaniemellä
  • Pääsisältö: Arctic AHA! yritysfoorumit, Arktista Vimmaa -kaupunkifestivaali ja ÄÄRI-messut 
  • Osa globaalia World Design Weeks -verkostoa
  • Pääjärjestäjät: Rovaniemen kaupunki/Business Rovaniemi ja kulttuuritoimi sekä Lapin korkeakoulukonserni (Lapin yliopisto ja Lapin ammattikorkeakoulu) 
  • Pääyhteistyökumppanit: BRP Finland Oy, Kaleva Media Oy, Polestar Finland Oy, Grano Oy, Joutsen Finland Oy
  • Rovaniemen kaupungin rekisteröimän Arctic Design Capital -tavaramerkin näkyvin toimintamuoto

 

www.arcticdesignweek.fi

 

Lisätietoja:

Muotoilupäällikkö Taina Torvela 040-135 0361, Business Rovaniemi

VR:n yritysmyynnin päällikkö Sebastian Risku, 050-585 7506

Share This