Vuoden arktinen muotoiluintensiivinen yritys

KILPAILU VUODEN ARKTISESTA MUOTOILUINTENSIIVISESTÄ YRITYKSESTÄ ESITTELEE ARKTISEN ALUEEN MUOTOILUA

Arctic Awards Jury päättää vuosittain Vuoden Arktinen Muotoiluintensiivinen Yritys -kategorian yleisöäänestyksen shortlistalle nimettävät yritykset.

Tulokset vuoden 2023 palkinnon saajaksi julkistetaann Arctic Design Weekillä to 23.3.2023 Kulttuurikeskus Korundissa pidettävässä Award Nightsissa.

Palkintoa on jaettu vuodesta 2016 lähtien. Vuonna 2019 voittaja valittiin ensimmäistä kertaa äänestämällä ennakkoon valituista ehdokkaista.

Vuoden muotoiluintensiivinen yritys 2023  julkistettiin to 23.3.2023 Awards Night tapahtumassa Korundissa.

Lappset Group Oy

Vuoden Arktinen Muotoiluintensiivinen yritys 2023

Lappset Group Oy on yli 50 vuoden ajan omistautunut leikin ja liikkumisen edistämiseen. Sen tarkoituksena on lisätä hyvinvointia maailmassa luomalla innostavia alueita, jotka ruokkivat mielikuvitusta, edistävät oppimista, kunnioittavat ympäristöä ja kannustavat koko ihmiskuntaa aktiivisuuteen.

Lappset suunnittelee ja valmistaa innovatiivisia, inklusiivisia ja kestäviä leikki- ja liikuntapaikkavälineitä, teemapuistoja sekä puisto- ja kadunkalusteita. Tuotemuotoilu ja -suunnittelu tehdään pääosin Rovaniemellä, interaktiivisia tuotteita lukuun ottamatta, jotka suunnitellaan Alankomaissa olevassa tytäryhtiössä.

Rovaniemeläinen perheyritys työllistää lähes 400 eri alojen asiantuntijaa kahdeksassa eri maassa. Tuotantoa sillä on Suomessa, Virossa ja Alankomaissa, ja sen kansainvälinen jakeluverkosto ulottuu yli 60 maahan. Lappset-konsernin liikevaihto vuonna 2022 oli noin 66 miljoonaa euroa, ja liikevoitto 3,5 miljoonaa euroa.

Lappsetin tunnetaan parhaiten pitkäikäisistä, käyttäjälähtöisesti, turvallisista ja eri ympäristöihin soveltuvista sekä muotoilluista leikkipaikkavälineistään. Niiden lisäksi tuotevalikoimaan kuuluu urheilupaikkavälineitä, teemapuistoja sekä puisto- ja kadunkalusteita. 2000-luvun alussa yhteistyössä Lapin yliopiston, Lapin ammattikorkeakoulun ja teknologiayritysten kanssa tehdyn tuotekehityshankkeen siivittämänä Lappset on toimialansa johtava yritys interaktiivisten teknologiatuotteiden ja perinteisen leikin sekä liikunnan yhdistäjänä maailmassa. Yrityksen perusti vuonna 1970 Antero Ikäheimo, jonka työ jatkuu nyt toisen sukupolven voimin.

Lappsetin tavoitteena on vahvistaa yli miljardin ihmisen sydämen sykettä vuoteen 2030 mennessä. Yrityksen arvoissa korostuvat kasvu ja sen kautta kehittyminen, vastuullinen liiketoiminta, ihmisten kunnioittaminen ja motivoiminen sekä onnistumisista iloitseminen.

Lappsetin konsernin muodostavat emoyhtiö ja yhdeksän tytäryhtiötä kahdeksassa eri maassa (Suomi, Alankomaat (Lappset Yalp), Kiina, Ranska, Ruotsi, Saksa, Viro ja Yhdysvallat). Konsernin tytäryhtiöitä Suomessa on Kuopiossa sijaitseva erikoisrakenteita tuottava Fantasia Works Oy.

Lappsetin tehtaat sijaitsevat kolmessa maassa, joista puusta valmistettavat tuotteet tehdään Rovaniemellä, metalliosat ja metalliset tuotesarjat Lappset Estonia Oü:n Viron tehtaalla. Vuorovaikutteiset tuotteet valmistetaan Alankomaissa.

Tytäryhtiöverkoston lisäksi Lappset Group Oy:n kansainvälinen jakelijaverkosto ulottuu noin 60 eri maahan Euroopasta Lähi-Itään, Aasiaan ja Australiaan sekä Pohjois-Amerikkaan.

Lappset-konsernin palveluksessa on noin 400 henkilöä yhdeksässä eri maassa. Suomessa henkilöstöä on noin 200.

Vastuullisuus ja kestävä kehitys on määritelty tekojen kautta*: 

https://www.lappset.fi/Vastuullisuus

Lappset Group Oy on vuosikymmenten saatossa saanut lukuisia palkintoja ja tunnustuksia toiminnastaan sekä tuotteidensa toiminnallisesta muotoilusta, mm:

  • 2016: The German Design Award Special skandinaavista muotoilua edustavalle Halo-leikkivälinemallistolle.
  • 2014: Red Dot Award -muotoilupalkinto Lappset Group Oy:n Fono DJ-konseptille. Kaupunkiympäristöjen puistoihin suunniteltu Fono palkittiin käyttäjälähtöisestä suunnittelustaan ja käytännöllisestä muotoilustaan.
  • 2010: Vuoden kotimainen liikuntatuote Lappsetin parkourvälineistölle.
  • NOT innovaatio 2007 -palkinto SmartUs-konseptille (Hollannissa järjestetty ”National Exhibition on Education”). SmartUs oli ensimmäinen interaktiivinen ja leikillinen oppimisympäristö, joka syntyi monialaisen yhteistyön tuloksena.
  • 2005: Design Forum Finlandin ja Fennia-ryhmän kansainvälinen muotoilun Fennia Prize –palkinto Lappsetin AXIOM-tuoteryhmälle.

VUODEN ARKTINEN MUOTOILUINTENSIIVINEN YRITYS -PALKINNON KRITEERIT

1. Muotoilun innovatiivisuus

Edistääkö kilpaileva tuote muotoilua ammattina ja edustaako se uutta, innovatiivista ajattelua muotoilun harjoittamisessa?

Onko kilpaileva tuote aidosti uniikki, mielikuvituksellinen ja innovatiivinen, ja tarjoaako se täysin uudenlaisen, uraauurtavan tuotteen, jossa on ennennäkemättömiä ominaisuuksia?

Käyttääkö kilpaileva tuote uusia järjestelmiä, materiaaleja, prosesseja ja/tai teknologiaa oivaltavalla, mielikuvituksellisella ja alkuperäisellä tavalla?

2. Muotoilun vaikuttavuus

Sosiaalinen vaikutus: Onko tuotteella potentiaalia tuottaa positiivinen vaikutus yhteiskunnalle? Parantaako se ihmisten elämänlaatua ja oloja planeetallamme, ja antaako se panoksensa paremman, turvallisemman ja kukoistavamman maailman kehittämiseen?

Liiketoiminnallinen vaikutus: Onko tuotteella potentiaalia kaupalliseen menestykseen? Johtaako muotoiluun sijoittaminen kasvavaan markkinaosuuteen, suurempaan myyntiin ja/tai parempaan asiakasuskollisuuteen?

Ympäristövaikutus: Onko tuotteella potentiaalia aikaansaada merkittävä myönteinen muutos ympäristössään? Voiko muotoilu luoda uuden vertailuarvon sille, millaista kestävä muotoilu on, ja voiko se olla mukana edistämässä parempaa, kestävämpää tulevaisuutta?

3. Muotoilun vientipotentiaali:

Onko tuotteella potentiaalia menestyä ulkomaan markkinoilla?

Vastaako tuote globaalien markkinoiden tarpeisiin?

Vuoden Arktinen Muotoiluintensiivinen yritys 2020

ArcticQueen/ Unique Design Finland Oy

Vuoden Arktinen Muotoiluyritys 2019

Siinne Valoakustiikka

Vuoden Arktinen Muotoiluyritys 2018

Aurora eMotion

Vuoden Arktinen Muotoiluyritys 2017

Amanda Healthcare

Vuoden Arktinen Muotoiluyritys 2016

Treeform Ltd

Luxury Action Oy

Vuoden Arktinen Muotoiluintensiivinen yritys 2022

Luxury Action Oy on luonut mm. Authentic Lapland -matkailukonseptin, joka avaa luksusmatkat pienryhmille, perheille ja yksilöllisiä matkoja suosiville, viiden tähden Octola-lomakohteen Rovaniemelle sekä ekologisen luksusmatkailuvaihtoehdon TeePee Wilderness Campin.

Jury kiitti Luxury Action Oy:tä edelläkävijyydestä ja innovatiivisuudesta. Yritys on kyennyt ennakoimaan markkinoiden muutoksen ja kehittänyt uusia kiinnostavia ja tuoreita sisältöjä. Luxury Action on antiteesi massamatkailulle. Korkean lisäarvon tuotteita ja palveluja voi pitää itsessään kestävinä. Jury kannustaa kehittämään toimintaa edelleen kestävän kehityksen periaatteita vahvistaen. Vastuullinen toiminta, sen todennettavuus, viestintä ja läpinäkyvyys ovat keskeisiä toiminnan kehittämisessä.

 

Siinne Valoakustiikka

Vuoden Arktinen Muotoiluyritys 2019
Siinne on saanut inspiraationsa pohjoisesta talvesta ja valosta. Konsepti mahdollistaa yksilöllisen tunnelman luomisen ja sisustuksen erilaisiin tilakokonaisuuksiin. Siinne Valoakustiikan tuoteperheeseen kuuluvat helposti asennettavat valoelementit, valaisimet, seinätaulut ja printatut paneelit.

Muotoilu yhdistää modernin teknologian, turpeen ja designin. Turvelevyjen epätasainen pinta siintää valoa kauniisti. Ekologisuus on keskeisessä merkityksessä suunnittelussa ja toteutuksessa. Laadukkaat ja ympäristöä säästävät ledlamput ja turve tulee Suomesta Konton tehtaasta. Tuotteet ovat paloturvallisia ja antibakteerisia.

Yrittäjä, Toimitusjohtaja
TaM Minna Rimpiläinen

TaM Ulla Mitiku
Arkkitehti RIBA, Sisustusarkkitehti

Aurora eMotion ja eSled

Vuoden Arktinen Muotoiluyritys 2018

Aurora eMotionin moottorikelkka safarien perustajat ovat ensimmäisten eSled sähkömoottorikelkkojen takana. Moottorikelkat valmistaa Suomessa Aurora Powertrains. Kehitys aloitettiin jo 2010 Lapin Ammattikorkeakoulun kanssa.

Suomen luonnon hiljaisuus on osa paikallista kulttuuria ja sen säilyttämiseksi Aurora eMotion on muotoilulla pyrkinyt säilyttämään sen ainutlaatuisuutta samalla tukien kestävää kehitystä. Hiljaiset ja päästöttömät moottorikelkat ovat löytäneet tiensä jo viennin markkinoille. Hiljainen kelkka kunnioittaa luonnon hiljaisuutta ja on vähemmän haitallinen ympäristölle. Aurora eMotion tarjoaa luontoelämyksiä matkailijoille ja on Lapista lähtöisin. Moottorikelkat on suunniteltu ympäristöystävällisempään tarpeeseen asiakkaiden toiveesta.

Amanda Healthcare Oy

Vuoden Arktinen Muotoiluyritys 2017
Amanda Healthcare Oy valmistaa kliinisesti tutkittuja kylmäsuihkuja koteihin. Kylmähoitoa on perinteisesti saanut kylmäaltaasta, avannosta tai huippukylmähuoneesta. Tuotemuotoilusta on vastannut muotoilija Harri Koskinen ja tieteellisestä näkemyksestä termobiologian dosentti Pirkko Huttunen.

Amanda Healthcaren tuote on suunniteltu saavutettavuuden helpottamiseksi. Tarkoituksena on lääkkeetön hoito kivun lievitykseen, stressin hoitoon, vastustuskyvyn tehostamiseen ja palautumiseen sekä ylikierroksilla käyvän sympaattisen hermoston rauhoittamiseen. Tuote on suunniteltu ekologisemmaksi ja miellyttävämmäksi kylmähoitovaihtoehdoksi ja korkealaatuiseksi tuotteeksi, joka olisi elinikäinen. Suomen Reumaliitto suosittelee Amandahealthcaren tuotetta kivunlievitykseen.

Yrittäjä/toimitusjohtaja on Panu Vapaavalta.

Karita/Rakkaudella, Karita -blogi, kuvaaja: Emma Ronkainen

Treeform Ltd

Vuoden Arktinen Muotoiluyritys 2016
Treeform Ltd suunnittelee ja valmistaa korkealaatuisia puutuotteita. Tarjonta ulottuu konseptisuunnittelusta tekniseen suunnitteluun sekä puutuotteiden valmistukseen. Tehokkaat, ekologiset tuotantomenetelmät ja ’avaimet käteen’ -ratkaisut yritysasiakkaille ovat toiminnan peruspilareita.

Yrityksen kulmakivet perustuu laajaan materiaali ymmärrykseen, tekniseen ongelmanratkaisukykyyn sekä minimalistiseen esteettiseen herkkyyteen. Treeform Ltd sijaitsee Rovaniemellä Lapissa, keskellä kansainvälisiä markkinoita.

Muotoilupalkinto 2016 saavutettiin yrityksen omalla lumisurffilauta projektilla (ILAHUboards), josta on sittemmin kasvanut maailmanlaajuinen ja tunnettu kestävänkehityksen vientibrändi.

Yrittäjä/toimitusjohtaja on Jan Leutola

Copyright Jani Kärppä, KOTA Collective & ILAHUboards.

Arctic Award Night 2021