2012, Valoa ja Pimeää, 17. – 26.02

2012, 17. – 26.02 Valoa ja Pimeää

Tuottajat Rovaniemen kaupunki ja Lapin Yliopisto

Yhteistyökumppanit: Tiedekeskus Pilke ja Kulttuuritalo Korundi

Vuoden 24H designkilpailun tavoitteena oli kirkastaa kivijalkayritysten brändiä kaupunkikeskustojen elävöittämiseksti ja yritysten liiketoimintakonseptien kehittämiseksi. Helsinki oli valittu maailman designpääkaupungiksi ja Rovaniemi oli tehnyt koko WDC2012Helsinki -vuotta koskevan yhteistyösopimuksen. Kilpailu järjestettiin tästä syystä yhteistyössä Rovaniemen ja Helsingin kaupunkien ja WDC2012 Helsinki -vuoden kanssa.

Tarkoituksena tuoda esille laajasti rovaniemeläisten yritysten muotoiluosaamista, sekä auttaa hyödyntämään ja löytämään paikalliset muotoilupalvelut, ja innostaa yrityksiä tuottamaan sisältöä muotoiluviikkoon.

Arctic Design Seminar
Business Trends and Design 24.2.2012, Lappia-talo
Arktinen sijainti, ilmasto ja kulttuuri asettavat muotoilulle mahdollisuuksia ja haasteita, josta seminaari pyrki antamaan kattavaa kuvaa huippupuhujien kanssa erilaisista näkökulmista. Palvelumuotoilua hyvinvoinnin lisääjänä arktisella alueella, ja kestävän kehityksen teemoja tarkasteltiin seminarissa. Kestävä kehitys tuotiin mahdollisena välineenä toimia arktisen muotoilun ohjenuorana sekä liiketoiminnallisena kilpailuetuna. Tuija Sepell toi the Cool Hunter -Blogin miljoonien lukijoiden terveiset alueen muotoilijoille. Englannin kieliseen seminaariin oli vapaapääsy.

Seminar was the first activity of the new UArctic thematic network Arctic Sustainable Arts & Design (ASAD)

Key speakerit:
Michael Hardt,
Anne Marchand,
Tuija Seipell
Satu Miettinen,

Yrityspäivä
Lappia-Talolla, 23.2.2012

Muotoilu haastettu -työpajat

IPR aamupäivä yrittäjille
21.2.2012
Verkostoitumista,

Valoa ja Pimeää -Soolo yhdelle metsäkoneelle
Pilkkeen Bussiretki Konebalettiin 24. ja 25.2.2012

Avajaiset
Tapahtumassa mukana mieskuoro Huutajat. Lappia-talon kolme kerrosta olivat avoinna yleisölle kymmenen päivän ajan. Lappia-talolla oli taidegalleria (60 näytteilleasettajaa) sekä yritysten esilletulot, muotoilukeskuksen Taidebileet, DesignPutiikki (LittleFinland) ja Lapin Taitelijaseuran taidelainaamo. Tiloista löytyi myös Designbaari (Super Pirtelöbaari).

24h Designkilpailu
Vuoden 24H designkilpailun tavoitteena oli kirkastaa kivijalkayritysten brändiä kaupunkikeskustojen elävöittämiseksti ja yritysten liiketoimintakonseptien kehittämiseksi. Helsinki oli valittu maailman designpääkaupungiksi ja Rovaniemi oli tehnyt koko WDC2012Helsinki -vuotta koskevan yhteistyösopimuksen. Kilpailu järjestettiin tästä syystä yhteistyössä Rovaniemen ja Helsingin kaupunkien ja WDC2012 Helsinki -vuoden kanssa.

BRP Suunnittelukilpailun työt esillä Rovaniemi Design Weekilla
BRP:n suunnitteluosaston, Lynx-moottorikelkkoja valmistava BRP Finland Oy:n, Lapin Yliopiston Taiteiden Tiedekunnan sekä Rovaniemen Kehitys Oy:n ensimmäisen suunnittelukilpailun palkinnot jaettiin ja työt olivat esillä Rovaniemi Design Weekilla. Kilpailun voitti Ville Wuorinen joka sai palkinnoksi neljän kuukauden palkallisen harjoittelun. Marjo Kujala tuli toiseksi (2000e rahapalkinto) ja Lasse Råberg kolmanneksi (1000 euron rahapalkinto). Kunniamaininnat saivat Krista Korpikoski sekä Ville Kemppainen.

Tuomaristoon kuuluivat Päivi Tahkokallio, Tapani Hyvönen, sekä BRP: Risto Perttula, Pierre Rondeau ja Denys Lapointe. Kilpailu oli avoin kaikille toisesta opintovuodesta ylöspäin. 15 opiskelijaa pääsivät haastattelemaan moottorikelkan kehitystarpeista, joihin heidän tuli suunnitella ratkaisut. Voittajan työtä kuvailtiin innovatiiviseksi, ympäristötekijät huomioivaksi, sekä luovaksi. Myös esitys vaikutti valintaan.

DesignCafe
Tiedekeskus Pilke 20.-24.2.2012
PilkeCafe järjestettiin poikkeuksellisesti DesignCaféna, jossa avattiin keskustelua huisesta tai metsäisestä design-teemasta. Alustuksen jälkeen sai vapaasti tutustua Tiedekeskus Pilkkeen näyttelyyn ja yleisölle tarjoiltiin kahvia.

20.2. Advertising Ilkka Väyrynen – Viestin muotoilu – Pilkkeen markkinointi ja mainonta
21.2. Julius Oförsagd – Lapin luonnon merkitys designille
22.2. Metsähallituksen viestintäjohtaja Juha Mäkinen – Palkittua Designia ja Pilkettä
23.2. Vastaava näyttelytuottaja Heikki Hepoaho – Design talokierros
24.2. Paperivalon Sirpa Kivilompolo – Valkoista valoa Pohjoisesta

Share This