Ajankohtaista

Arctic Design Week on nyt myös kau­pun­ki­fes­ti­vaa­li Ark­tis­ta Vimmaa

Arctic Design Week on nyt myös kaupunkifestivaali Rovaniemen asukkaille ja matkailijoille.

Arktista Vimmaa on Rovaniemen uusi kaupunkifestivaali, jolla on tuttu nimi, mutta uudenlainen sisältö. Nimihän on mitä mainioin Arctic Design Weekin kaiken kansan tapahtumatarjonnalle.
– Vanhan elokuvafestivaalin nimeä kunnioittaen tarjoamme myös elokuvia, mutta tapahtumien pääpaino on monikulttuurisissa tapahtumissa, kuvailee Niina Oinas, joka on kursinut ensimmäisen festivaalin kokoon vain parissa kuukaudessa.
– Arctic Design Week (ADW) on osa maailmanlaajuista muotoiluviikkojen verkostoa. Useilla World Design Week -organisaation jäsenillä, niin Milanolla kuin Tukholmallakin, kaupunkifestivaali on keskeinen osa muotoiluviikon tarjontaa, kertoo ADW:n päätuottaja, Taina Torvela.
Hän lupaa, että kaupunkifestivaali pysyy mukana tarjonnassa tulevinakin vuosina ja sitä kehitetään arktisten kulttuurien kohtauspaikaksi.
– Se iso tavoite tulevaisuudessa. Nyt on tarjolla paikallista tuotantoa, joka on myös matkailijoiden saavuttavissa, Torvela painottaa.
Arktisen Vimman tapahtumat sijoittuvat eri puolille kaupunkia, mutta mobiilipalvelu auttaa löytämään ne, joita itse kukin kaipaa.
Uusi kivijalka
Torvela kuvailee Arktista Vimmaa yhdeksi muotoiluviikon kivijalaksi. Kaksi muuta ovat Arctic Design Expo, joka tänä vuonna järjestetään Kalotinlinnassa sekä ammatilliset foorumit elinkeinoelämän tarpeisiin.

”Tavoitteena on, että Arktisen Vimman ohjelmatarjonta antaa syyn matkustaa Rovaniemelle läheltä ja kaukaa.”
Taina Torvela
ADW-tuottaja

Niina Oinas tuli tammikuussa mukaan tuottamaan Arktisen Vimman osuutta.
– Tosi tiukalla aikataululla on houkuteltu paikallisia tekijöitä mukaan ensimmäiseen Arktisen Vimman tapahtumaan, Oinas kiittelee.
Mukana on noin 70 erilaista tapahtumaa, ja kyselyjä tulee jatkuvasti.
Tapahtumaviikon ohjelmaan kuuluu maksullisia ja maksuttomia esityksiä. Osaan esityksistä pitää ostaa liput, osaan riittää ennakkoon ilmoittautuminen ja joihinkin voi vain kävellä mukaan.
Elokuvanäytökset ovat ilmaisia kuten Arktisessa Vimmassa oli tapana. Elokuvia on tarjolla päivittäin elokuvateatteri Bio Rexissä – eikä niihin voi ilmoittautua etukäteen.
Jokaiselle jotakin
– Teatteri ja muut laitokset ovat mukana omilla hinnoillaan. Kirjasto tuottaa paljon maksuttomia tapahtumia. Sinetän kylätalo on etäisin kohde; siellä on vimmaviikolla Aurora B:n monologinäytelmän ensi-ilta. Muuten tapahtumat keskittyvät kaupunkialueelle ja Lapin yliopistoon, Oinas kuvailee.
Perinteiseen tapaan näyttelyitä on runsaasti, eikä samaan aikaan sattuvilta avajaisilta ole vältytty. Esimerkiksi Maahisten näyttelyn avajaisia Villa Vinkkelissä vietetään yhtä aikaa Lapin yliopiston näyttelyiden avajaisten kanssa.
Galleria Värinässä on viikon kestävä kokeellinen tapahtuma, Work in Process -taidenäyttely, jonne voi poiketa milloin vain gallerian auki ollessa.
– Rinteenkulmassa on infopiste, jossa yritän olla joka päivä läsnä kertomassa ohjelmatarjonnasta. Partioaitan takana on puolestaan tila, jossa Lauma Arts järjestää perjantaina monitaiteiset Vapaus-iltamat, johon on vapaa pääsy. Revontulikeskuksen puolella on luvassa pop up salsa-bileet torstaina ja keskiviikkona on tarjolla vannetyöpajoja, joihin voi vapaasti mennä mukaan, Oinas kertoo.

Sen sijaan Korkalovaaran havaintokävelyille tulee ilmoittautua etukäteen, sillä mukaan mahtuu vain kahdeksan kävelijää. Ensimmäinen moniaistinen, kolmen vartin kävely on heti viikon aluksi maanantaina.
Myös perinteinen ADW-kävely järjestetään sekä koko perheen talvitapahtuma. Ensi kertaa ohjelmassa on Jätkänkynttilä ski maraton. Muutaman vuoden takainen Ponsse-baletti palaa ohjelmistoon. Kuljetukset tapahtumapaikalle metsään järjestetään Arktikumin ja Pilkkeen edestä. Taito-Lapissa kudotaan räsymattoja ja tehdään rintanappeja.
Kestävää muotoilua

Tulevan Arctic Design Weekin pääteema ReCreate käsittelee kansainvälisesti merkittävää ja eettistä teemaa, jonka keskiössä on kestävä muotoilu. Teema toimii loogisena jatkumona sille, että arktisena kaupunkina Rovaniemi on valittu yhdeksi kiertotalouden edelläkävijäkaupungiksi.
Viikko huipentuu Arctic Festival -päätösjuhlaan sunnuntai-iltana Lordin aukiolla. Sen kruunaa arktinen, kaikille suunnattu koko perheen muotinäytös, Arctic Fashion Show. Muotinäytöksen organisoi Fashion Model Agencyn toimitusjohtaja Merja Kupiainen- Groundstroem.

Arctic Fashion Show on visuaalinen, useita teatraalisiakin osuuksia sisältävä koko perheen muotinäytös, jossa on esillä mallistoja niin aikuisille kuin perheen pienimmille. – Luvassa on siis muutakin kuin pelkkää kävelyä catwalkilla.
Rovaniemi Arctic Design Week 16.3.– 22.3.

Share This