Ajankohtaista

Ei luo­vu­te­ta: Arctic Design Week mu­kau­tuu ko­ro­na­vii­ruk­seen – elo­ku­via näy­te­tään, mutta vain joka toinen istuin täy­te­tään, yrit­tä­jil­le suun­nat­tu foorumi siirtyy verk­koon

Kaikki ei lopu koronaviirukseen.

Näin lupaa Arctic Design Weekin tuottaja, Taina Torvela.

Jos yhtään voimme vaikuttaa siihen, ettei maailma kokonaan pysähdy, niin tämä on meidän yrityksemme, Päivi Tahkokallio sanoo.

Maanantaina alkanut rovaniemeläinen muotoiluviikko mukautuu ajan haasteisiin. Torvela arvioi, että noin puolet tapahtuman kaupunkifestivaalista toteutuu. Elinkeinoelämän seminaari siirtyy verkkoon torstaina ja perjantaina.

Rovaniemen kaupungin kulttuurilaitokset, jotka muutenkin lopettavat yleisötilaisuudet, eivät osallistu viikon tapahtumiin omalla ohjelmallaan, mutta monia Taito Lapin, Lauri-tuotteiden ja Arctic Design Shopin työpajoja järjestetään viikon aikana.

– Myös elokuvia näytetään Biorexin tiloissa, mutta vain joka toinen penkki täytetään, Torvela kertoo.

Myös peruutuksia tapahtuu; Tommi Liimatta ei pääse matkustamaan Rovaniemelle, joten hän ei ole perjantaina musiikkikirjaston vieraana.

Suurimmat yleisötapahtumat perutaan kuten ADW Expo Kalotinlinnassa sekä sunnuntain  Arctic Fashion Show Sampokeskuksessa. Tilanteesta pääsee jyvälle seuraamalla tapahtuman verkkopäivityksiä tai käymällä Arktisen Vimman palvelupisteessä Kauppakeskus Rinteenkulmassa.

Muotoilun verkko

”Maailman muotoiluviikkoja on peruttu, tätä ei peruta.”
Taina Torvela
ADW tuottaja

Samoilla linjoilla on perinteisen muotoilufoorumin tuottaja, Päivi Tahkokallio.

– Kun lentoliikenne alkoi supistua, tajusimme, ettei saada kansainvälisiä vieraita Rovaniemelle. Päätimme viedä seminaarin verkkoon, mutta muutoksia piti tehdä, sillä eihän kukaan jaksa seurata foorumin ohjelmaa verkosta kahdeksaa tuntia päivässä, Tahkokallio kiteyttää.

Seminaarin osanottajat saivat kolme vaihtoehtoista tapaa osallistua tapahtumaa, jotka ovat sähköinen tiedosto (pdf), oma video tai osallistuminen podcast-keskusteluihin.

– Valtaosa noin 30 puhujasta oli valmis toteuttamaan jotain näistä. Yli puolet on mukana suorissa verkkokeskusteluissa, Tahkokallio iloitsee.

Hänellä on Euroopan suurimman designalan katto-organisaation BEDA:n puheenjohtajan roolissa tuoretta kokemusta designtapahtumien uudelleen muotoiluista koronan varjossa.

– Olin äskettäin online-yhteydessä Valenciaan kahden päivän ajan, ja juuri samaan aikaan kun Milanoa ruvettiin sulkemaan, jyrytin muotoilukilpailua italialaisten kanssa verkossa.

Maksutonta sisältöä

–Muotoilufoorumin verkkoversio on masinoitu viikossa. Vaikka kasvokkain kohtaaminen ei ole mahdollista, koronavirus ei pysäytä verkkoa, Tahkokallio summaa.

Torstain ja perjantain yritysseminaarin teemoihin liittyen verkko tarjoaa kolme keskustelua, jotka säilyvät podcasteina rajattoman ajan. Toisin kuin seminaari verkkosisältö on kaikille maksutonta.

– Etukäteen ei voi tietää, mutta onhan se mahdollista, että livekeskusteluilla on kuuntelijoita eri puolilla Eurooppaa, ja myöhemmin aikaeron vuoksi podcasteja voidaan kuunnella myös eri puolilla maailmaa, Tahkokallio pohtii.

Hän muistuttaa, etteivät verkon keskustelut voi toki korvata aitoa kohtaamista, mutta tämäkin on parempi vaihtoehto kuin perua koronan vuoksi kaikki.

– Jos yhtään voimme vaikuttaa siihen, ettei maailma pysähdy kokonaan, niin tämä on meidän yrityksemme.

Mikä?

 

Muotoilufoorumin kolme keskustelua

Englanninkielisiä livekeskusteluja pääsee seuraamaan Zoom-linkeistä, joiden tiedot ja tunnukset salasanoineen löytyvät osoitteesta www.arcticdesignweek.fi.

1. Keskustelussa mukana Mika Aaltonen, AI Strategy Company ja professori John Moore, Chief Scientist of the College of Global Change and Earth System Science at Beijing Normal University.

Teema: Globaali maisema muuttuu. Miten arktinen pärjää?

Torstai 19.3. klo 15:30.

2. Keskustelussa mukana Jussi Impiö, Demos Helsinki ja Johannes Torpe, Johannes Torpe Studios, Tanska

Teema: Ilmastonmuutos, nyt koronavirus — onko tämä matkailun kuolema?

Torstai 19.3. klo 17.

3. Keskustelussa mukana Eline Ermers, Associate Director ja Stefan Moritz, Senior Design Expert and Senior Design Director, MicKinsey, Stockholm.

Teema: Kohti parempaa tulevaisuutta! Muotoilun voima.

Perjantai 20.3. klo 13.

Kaikki keskustelut löytyvät suorien lähetysten jälkeen verkkosivuilta: www.arcticdesignweek.fi

 

Share This