Ajankohtaista

Muotinäytös jääveistosten lomassa, talk show pohjoisesta muotoilusta – Rovaniemellä ei anneta periksi pandemialle

Koronapandemia on lyönyt tapahtuma-alan maailmanlaajuisesti polvilleen. Rovaniemeltä löytyy kuitenkin vielä taistelutahtoa. Maailman pohjoisin muotoiluviikko Arctic Design Week ei suostu luovuttamaan uusien rajoitusten edessä, vaan tekee sen, minkä muotoiluosaamisen tapahtuma voi vain tehdä: se sopeutuu ja muotoilee itsensä uudelleen. Muotoiluviikon näyttävä Arctic Fashion Show -muotinäytös sekä myynti- ja messutapahtuma ÄÄRI Expo keskusteluohjelmineen toteutetaan kokonaan verkossa.

[pääkuva. Kuvateksti:] Arctic Design Week on päättänyt sopeutua pandemiatilanteeseen, ja muotoiluviikko järjestetään uusista rajoituksista huolimatta. ”Paljon voidaan yhä tehdä”, tuottaja Taina Torvela tuumaa. Kuva muutaman vuoden takaisesta Fashion Show -tapahtumasta.

 

Viime kevään poikkeusolojen jälkeen Arctic Design Weekin (ADW:n) järjestäjät suunnittelivat, että vuoden 2021 muotoiluviikko toteutetaan hybridimallina: osittain verkossa ja osittain yleisötapahtumina. Ja niin tapahtumaviikkoa organisoitiinkin, kunnes hallitus ilmoitti helmikuun lopulla jälleen uusista rajoituksista.

Suomen tapahtuma-ala on ollut jäissä jo vuoden, ja myös Arctic Design Week olisi voinut sinä aikana heittää pyyhkeen kehään monta kertaa. Alussa jo kuitenkin päätettiin, että muotoiluviikko järjestetään, tuli mitä hyvänsä. Niinpä ADW on jälleen muotoiltu ja muovattu uusiksi.

– Muotoilun tehtävä on sopeuttaa. Sain juuri viestin Euroopasta, Ranskan pitkäikäisimmän muotoiluviikon järjestävältä taholta, että he siirtävät omaa tapahtumaansa vuodella. Me olemme kuitenkin päättäneet sopeutua tähän aikaan ja määrätietoisesti järjestämme Arctic Design Weekin, vaikka muutoksia tulee, tuottaja Taina Torvela teroittaa.

Kaikki ADW:n tapahtumat tullaan järjestämään verkossa, mukaan lukien odotetut Arctic Fashion Show -muotinäytös sekä ÄÄRI Arctic Design Expo -messut. Torvela näkee digitaalisen toteutustavan olevan muotoiluviikolle myös mahdollisuus, sillä sen tapahtumat pystyvät nyt tavoittamaan paitsi paikallista myös kansainvälistä yleisöä. Se puolestaan avaa ovia matkailun näkökulmasta.

 

Arktinen muotinäytös maagisessa jäämaailmassa

Muotoiluviikon kenties herkullisinta antia kuluttajille on sunnuntaina 28.3. järjestettävä spektaakkelimainen muotinäytös. Näytös toteutetaan Arctic Snow Hotelin näyttävässä lumi- ja jäämaailmassa, josta se striimataan suurelle yleisölle Keikalla.fi-sivustolle sekä Arctic Design Weekin ja sen yhteistyökumppaneiden kanaviin.

Näytöksestä on tänä vuonna vetovastuussa muodin pitkän linjan ammattilainen, Suomen suurimpiin mallitoimistoihin kuuluva Fashion Model Agency ja sen yrittäjä Merja Kupiainen-Groundstroem. Kupiainen-Groundstroem tuottaa tapahtuman ja tuo näytökseen toimistonsa malleja Helsingistä, Oulusta ja Rovaniemeltä.

– Arctic Fashion Show on jotain sellaista, mitä Suomessa ei ole ennen koettu. Näytös on täynnä Lapin taikaa. Lapin yliopiston opiskelijat tulevat tekemään lavan ympärille jääveistoksia. Muodin opiskelijoiden sisääntulojen lisäksi mukana on tekstiili- ja vaatetusalan opiskelijoiden mystinen naamioesitys yhteistyössä Tanssiteatteri Solun kanssa. Lisäksi lappilainen musiikki- ja tanssitaide sekä näyttävä valaistus luovat maagista tunnelmaa, Kupiainen-Groundstroem hehkuttaa.

Muotia esitellään utsjokelaisen muusikko Hildá Länsmanin ja äänisuunnittelija Tuomas Norvion loihtimissa äänimaisemissa. Sibelius-akatemiassa opiskeleva Länsman tunnetaan maailmalla kovassa nosteessa olevasta Vildá-yhtyeestään. Muotinäytöksen lomassa sukelletaan myös tangon syövereihin tanssija Marjo Selinin ja harmonikkataiteilija Tatu Kantomaan esityksen myötä.

 

[kuva 2. Kuvateksti:] Arctic Fashion Show järjestetään Arctic Snow Hotelissa majesteettisten jääveistosten lomassa. Näytöksen luvataan olevan täynnä Lapin taikaa ja arktisuutta, mitä myös muotinäytöksen mainoskuva henkii.

Kupiainen-Groundstroem kertoo Fashion Show’ssa olevan mukana sekä kaupallista muotia että design-mallistoja. Mallien yllä tullaan näkemän myös Lapin yliopiston vaatetussuunnittelun koulutuksen opiskelijoiden suunnittelemia asukokonaisuuksia.

– Näytöksessä esitellään monipuolisesti pienten yritysten design-luomuksia sekä paikallisten ja valtakunnallisten liikkeiden kaupallista muotia. Lavalla nähdään mallistoa esimerkiksi saariselkäläiseltä Arctic Queenilta, joka palkittiin vuonna 2020 Vuoden arktinen muotoiluintensiivinen yritys -palkinnolla. Isommista ketjuista mukana on muun muassa Prisma Antti Tapani -mallistollaan. Lisäksi nähdään paljon asuste- ja korumuotia, mallit esimerkiksi stailataan paikallisen Irene Kangasniemen valmistamilla poronsarvipannoilla, Kupiainen-Groundstroem listaa.

Kupiainen-Groundstroem kiittelee Arctic Design Weekiä ja Rovaniemen kaupunkia erityisesti siitä, että ne ovat lähteneet rohkeasti viemään näytöstapahtumaa eteenpäin pandemiasta huolimatta. Hän toivoisikin, että myös muodin yrittäjiltä löytyisi uskallusta ja voimaa vielä jatkaa sekä miettiä, miten asioita voitaisiin tehdä uudella tavalla:

– Minun viestini yrittäjille on, että nyt ei saa luovuttaa eikä lannistua! Mennään sen sijaan kahta positiivisemmalla asenteella eteenpäin ja etsitään uusia ulostuloja. Nyt on se hetki, kun pitää markkinoida ja hakea näkyvyyttä. Näin me teemme asiakkaille tiettäväksi, että olemme vielä elossa ja potkimme menemään. Sitä tällä Fashion Show’llakin haetaan. Tänä päivänä voidaan järjestää vaikka minkälaisia tapahtumia striimattuina ja saada siten näkyvyyttä paljon enemmän kuin vain paikallisesti toteutettuna. Valoa on vielä tunnelin päässä, hän kannustaa silmät tuikkien.

 

[kuva 3. Kuvateksti:] Merja Kupiainen-Groundstroem (vas.) korostaa, että koronasta huolimatta design-yrittäjien ei tulisi antaa periksi, vaan panostaa nyt markkinointiin ja hakea näkyvyyttä esimerkiksi Arctic Fashion Show’n kaltaisten tapahtumien kautta. Kuvassa oikealla Arctic Design Weekin tuottaja Taina Torvela.

 

ÄÄRI Expossa pohjoisen muotoiluosaajat tuotteineen pääsevät valokeilaan

Yksi Arctic Design Weekin kiinnostavimmista tapahtumista on pohjoissuomalaisten designtuotteiden myynti- ja messutapahtuma ÄÄRI Arctic Design Expo. Messut järjestetään täysin virtuaalisesti ADW:n verkkosivuilla. Sivustolla messujen yritykset esittelevät tuotteitaan ja palveluitaan, kertovat oman tarinansa ja tuovat yrittäjyyttään esille muotoilun näkökulmasta.

Yritykset jaetaan messuilla eri teemojen mukaisesti kolmeen show roomiin. Teemoja ovat arktisen ympäristön muotoilulle asettamat vaatimukset, pohjoisen inspiroima muotokieli ja materiaalit sekä pohjoisen perinteet ja käsityökulttuuri. Show roomeissa on teemojen mukaisesti esillä mm. vaatteita ja asusteita, koruja, sisustus- ja käyttöesineitä sekä uuden ajan etätyöpalveluita. Tuotteita ja palveluita voi ostaa messujen verkkokauppa-alustalta.

Myyntitapahtuman lisäksi messut toimivat foorumina sille, miten muotoilua voidaan nykypäivänä hyödyntää. Osana messuja järjestetään ÄÄRELLÄ-talk show, jota isännöi muotoilutoimisto Arctic Factoryn toimitusjohtaja Julius Oförsagd. Hän kertoo haluavansa uudistaa ihmisten mielikuvia muotoilusta.

– Usein ajatellaan, että muotoilu on jotain fyysistä, kuten Arabian astiat tai Aallon jakkarat. Muotoilu on tänä päivänä kuitenkin niin paljon muutakin. Se voi olla esimerkiksi brändien ja kokemusten kehittämistä. Talk show’ssa haluaisin pystyä ravistelemaan suomalaisten sankarimuotoilijoiden painolastia vähemmäksi muotoilua koskevista käsityksistä. Suomalainen muotoilu ei tarkoita ainoastaan kalliita design-esineitä, Oförsagd kuvailee.

[Kuva 4. Kuvateksti:] Palvelumuotoilutoimisto Arctic Factoryn tj. Julius Oförsagd isännöi ÄÄRI Expo -messujen ÄÄRELLÄ-keskusteluohjelmaa.

Keskusteluohjelmaa tehdään yhteensä neljä jaksoa, joista jokaisessa aihetta lähestytään uudesta näkökulmasta. Näkökulmissa toistuvat messujen show room -teemat: muotoilu arktisessa ympäristössä, pohjoisen materiaalit ja muodot, pohjoinen luovuuden lähteenä sekä pohjoisen perinteet ja kulttuuri.

Talk show -jaksoissa on mukana kolme vaihtuvaa vierasta. Oförsagdin mukaan studioon saapuu yrittäjiä ja designereita hyvin erilaisilta aloilta. Mukana on esimerkiksi paikallisia korujen ja taidetuotteiden suunnittelijoita, matkailupuolen ihmisiä sekä käsityöläisiä. Yhteisenä nimittäjänä on vieraiden positiivinen suhtautuminen kehittämiseen ja luovuuteen. Yrittäjävierailta löytyy myös kokemusta esimerkiksi palvelumuotoilusta tai uuden innovoinnista.

Oförsagd kertoo haluavansa keskusteluohjelmassa tuoda ihmisiä muotoilun äärelle ja keskustella heidän kanssaan siitä, miten he suhtautuvat muotoiluun. Puolen tunnin mittaisissa keskusteluissa Oförsagd haastaa vieraitaan pohtimaan, mitä arktinen muotoilu heistä on ja mitä muotoilu tarkoittaa etenkin nykyhetkessä.

– Loppujen lopuksi ihmiset voivat tarkastella muotoilua hyvin eri näkökulmista. Tulen siksi esittämään muotoilusta ja sen hyödyntämisestä yrittäjille väittämiä, joita he saavat kommentoida ja joiden pohjalta keskustelua rakennetaan, Oförsagd suunnittelee.

– Minun nähdäkseni muotoilun ytimessä on ihmislähtöisyys ja ihmisyyden ymmärtäminen. Käytännössä se tarkoittaa, että tuotteen tai palvelun kehittämisessä lähtökohdaksi otetaan esimerkiksi potentiaalinen asiakas. Ei siis lähdetä vain ratkaisemaan jotain ongelmaa ja tartuta ensimmäiseen mahdolliseen ratkaisuun, vaan pohditaan, miten ja missä muodossa tuote tai palvelu kannattaa tehdä, jotta siitä saataisiin mahdollisimman houkutteleva asiakkaalle, hän vielä raottaa omia ajatuksiaan aiheesta.

Oförsagdin pyrkimyksenä on, että keskustelulla pystyttäisiin positiivisesti popularisoimaan tavallisille ihmisille sitä, mitä kaikkea muotoilu voi käsittää:

– Kun katsoja on nähnyt kaikki neljä jaksoa, hän voi muodostaa kokonaan oman käsityksensä muotoilun olemuksesta ja sen mahdollisuuksista, hän päättää.

 

[Kuva 5. Kuvateksti:] ÄÄRELLÄ-keskusteluohjelman jaksot tullaan julkaisemaan 26.-28.3. Arctic Design Weekin sivuilla videotallenteina ÄÄRI Expo -messujen alla.

 

[Infoboksi:] ARCTIC FASHION SHOW & ÄÄRI ARCTIC DESIGN EXPO

Arctic Fashion Show

Arctic Design Weekin muotinäytös su 28.3. klo 17–20

Live-stream osoitteessa arcticdesignweek.fi

Järjestäjä: Fashion Model Agency & Business Rovaniemi

Näytöksessä mukana:

 

ÄÄRI Arctic Design Expo

Pohjoisen muotoilun virtuaalinen myynti- ja messutapahtuma, joka on avoinna koko Arctic Design Weekin ajan 22.–28.3.2021

Messuihin kuuluvan ÄÄRELLÄ-talk show’n neljä jaksoa julkaistaan videotaltiointeina 26.-28.3.

Messut ja talk show -videot julkaistaan osoitteessa www.arcticdesignweek.fi/aari-arctic-design-expo

Share This