Ajankohtaista

Arktinen messutapahtuma kutsuu kävijän inspiroitumaan, kyselemään ja tekemään uniikkeja designlöytöjä – ”Aivan jokainen on tervetullut piipahtamaan Kalotinlinnassa”

Arktisten designtuotteiden messutapahtuma Ääri Arctic Design Expo järjestetään 26.-27.3.2022 osana Arctic Design Weekin päätapahtumaa. Aivan Rovaniemen ydinkeskustaan tuodaan Suomen ja koko pohjoisen Skandinavian kiinnostavimmat designbrändit saman katon alle. Mutta ketkä ovat oululaiset suunnittelijat Paula Kouri ja Kate Salminen, jotka ahertavat tänä vuonna Ääri Expon kulisseissa?

Arkkitehdit, joita yhdisti syvä kiinnostus muotiin sekä haave tehdä lempeämpää tuotesuunnittelua. Näin oululaiset Paula Kouri ja Kate Salminen kuvailevat itseään aikana, jolloin tutustuivat toisiinsa edellisessä työpaikassa, jossa myös ystävystyivät.

Pienten mutkien kautta ja muutaman vuoden pohdinnan jälkeen arkkitehtikaksikko päätti perustaa oman brändin töidensä ohessa. Talvella 2011 syntyi YO ZEN -tuotemerkki.

– Seitsemän vuotta ehti mennä brändin perustamisesta, kun vihdoin päätimme ottaa harppauksen kohti yrittäjyyttä, Salminen muistelee.

– Kiersimme tuohon aikaan myös kaikenkokoisissa messutapahtumissa, ja pian huomasimme, että Oulusta puuttui suurikokoinen designiin perustuva tapahtuma. Ideasta innostuneena päätimme perustaa oman ja annoimme sille nimeksi Scandinavian Design Market, Kouri kertoo.

Tapahtuma sai paljon positiivista palautetta niin näytteilleasettajilta kuin kävijöiltä. Erityisesti tapahtuman lämmin ja välitön tunnelma sai kehuja.

Nyt tuottajakaksikko pyrkii samaan tunnelmaan, mutta Oulun sijaan Rovaniemellä, jossa he ovat vastuussa Arctic Design Weekin myyntitapahtuma Ääri Arctic Design Expon suunnittelusta ja tuottamisesta.

Rovaniemen ydinkeskustaan, Kalotinlinnaan rakennettavan Ääri Expon tarkoituksena on nostaa esiin suomalaisia, skandinaavisia ja lappilaisia muotoilutuotteita sekä palveluja laajasti ja laadukkaalla tavalla.

– Ääri Expo on näyteikkuna arktiseen muotoiluosaamiseen. Jokainen on lämpimästi tervetullut tutustumaan mielenkiintoisiin brändeihin, kokemaan ripauksen uutta muotoilun saralla sekä tekemään upeita designlöytöjä 26.–27. maaliskuuta, Salminen ja Kouri esittelevät hymyillen.

Ääri Expon arvoja ovat muuan muassa kestävä kehitys ja ekologisuus, painottavat Kate Salminen ja Paula Kouri.

 

Arktista designia ja vastuullista muotoiluosaamista

Suunnittelijoina Salminen ja Kouri tietävät omakohtaisesta kokemuksesta hyvin, kuinka tärkeää on löytää myynti- ja esittelytapahtumia, joissa myös pieni- ja keskikokoiset muotoiluyritykset pääsevät loistamaan ja tuomaan töitänsä esille.

– Arktinen muotoilu on kaunista, vastuullista ja käytännönläheistä. Laadukasta kotimaista designia löytyy maastamme paljon. Uskommekin, että on hyödyllistä koko alalle, että nostamme toinen toisiamme ja voimme yhdessä näkyä suuremmin yleisölle.

– Emme kilpaile toisiamme vastaan, vaan massakuluttamista vastaan, tuottajat summaavat.

Ääri Expon arvoja ovat muuan muassa kestävä kehitys ja ekologisuus. Nämä toteutuvat usein kotimaisissa yrityksissä, joissa toiminta on läpinäkyvämpää verraten ulkomaisiin toimijoihin.

– Nyt on herätty myös siihen, että paikallisia halutaan suosia vaikeina aikoina. Näin varmistetaan, että rahat jäävät kotimaahan tai lähialueelle, Salminen lisää.
– Ääri Expo onkin hieno paikka nostaa esille pohjoisen vastuullista muotoiluosaamista ja tarjota paikallisille kävijöille mahdollisuus tutustua ja ostaa arktisella alueella valmistettuja designtuotteita paikan päällä, tuottajat kommentoivat.

 

Helppo piipahdus Kalotinlinnassa

Ääri Expo järjestetään tänä vuonna Kalotinlinnassa, aivan Rovaniemen ydinkeskustassa. Näytteilleasettajille luodaan hienot puitteet rakennuksen konferenssitiloihin. Mukaan on ilmoittautunut jo laajasti yrityksiä niin muodin, lastenvaatteiden, asusteiden, muotoilun kuin kodin sisustuksen parista.

– Tapahtuman yksi upeista piirteistä on se, että kävijät pääsevät kyselemään kasvotusten suoraan brändien suunnittelijoilta tarinoita tuotteiden takaa. Paikan päälle voi tulla inspiroitumaan tai vain katsomaan mitä kaikkea on tarjolla, Kouri esittelee.

– Ääri Expo on todella matalan kynnyksen tapahtuma. Jos Arctic Design Weekiin osallistuminen kiinnostaa ja ei oikein tiedä, että mihin tapahtumaan haluaa osallistua, niin ainakin Ääri Expossa on helppo piipahtaa. Voi mennä vaikka ensin läheiseen kahvilaan kahville ja tämän jälkeen viettää aikaa kierrellen ja ihastellen erilaisia design-tuotteita. Sunnuntai-illan kruunaa näyttävä Arctic Fashion Show Lordin aukiolla, Salminen kertoo.

Tapahtumatuottajat haluavat muistuttaa ja korostaa, että aivan jokainen on tervetullut arktiseen messutapahtumaan. Ei huolta vaikkei tietäisi designista mitään.

– Tämä ei ole korkeakuluttuuria, vaikka laadukkaita tuotteita Expossa myydäänkin. Tärkeintä on, että kävijät saavat kokea uusia elämyksiä, pääsevät hieman irti arjesta, viihtyvät yksin tai yhdessä ja tapaavat ehkäpä tuttavia samalla kierrellessään.

Tapahtumaan on myös ilmainen sisäänpääsy, joten helpommaksi pääsyä ei voisi tehdä.

– Tervetuloa Ääri Expoon tukemaan kotimaisia suunnittelijoita ja tekemään mitä mielenkiintoisempia designlöytöjä!

 

Infoboksi

Ääri Arctic Design Expo järjestetään 26.-27.3.2022

Aukioloajat:

Lauantaina 26.3. kello 10–17

Sunnuntaina 27.3. kello 10–17

 

Tapahtumaan on asiakkailla ILMAINEN sisäänpääsy.

 

Hae mukaan näytteilleasettajaksi Ääri Expoon!

Näytteilleasettajien ilmoittautumista on jatkettu 11.2. asti. Hae siis mukaan täyttämällä ja lähettämällä lomake täällä!

Korkeatasoinen tapahtuma luo ainutlaatuisen tilaisuuden tavoittaa brändisi ystävät koko Pohjois-Suomen alueelta. Messut ajoittuvat matkailukauteen, jolloin kaupungissa on kotimaisia ja ulkolaisia matkailijoita.

Tiedoksi: Jos tapahtumaa ei voida järjestää koronaturvallisesti, tällöin ilmoittautumisesta ei veloiteta mitään.

 

 

Yhdistä messut ja päätösjuhla samalle käynnille – ”Muotoiluviikon talvishow tarjoaa moniaistillisia hetkiä muodin, musiikin ja muotoilun parissa”

Vuoden 2022 Arctic Design Week huipentuu päätösjuhlaan, jonka kruunaa arktista mystiikkaa huokuva, koko kansan muotinäytös, Arctic Fashion Show.  

Maailman pohjoisimman muotoiluviikon, Arctic Design Weekin huipentaa kaikkien aikojen talvishow, joka tuo esille valon ja musiikin harmoniaa sekä arktista mystiikkaa ja kaunista muotoilua. Arctic Festival -päätösjuhlan pääohjelmanumerona nähdään koko kansan muotinäytös 27.3.2022.

Rovaniemen ydinkeskustaan, Lordin aukiolle rakennetaan talvishowta varten mystinen lumi- ja jäämaailma sekä 12 metrinen luminen catwalk, jolla astelee muotinäytöspäivänä ammattimallien lisäksi myös lappilaisia malleja.

– Arktisuuden teema näkyy kaikessa aina mallistoja, malleja, stailauksia, musiikkia sekä visuaalista ilmettä myöten, kommentoi näytöstä luotsaava Fashion Model Agencyn toimitusjohtaja Merja Kupiainen-Groundstroem.

– Näytöksen visuaalinen ilme tuo esille Lapin arktisen mystiikan lumen ja jään keskellä. Aukiolla on nähtävillä jääveistoksia, Lapin lumoa, kuten revontulia ja mystiikkaa valoshown avulla, Kupiainen-Groundstroem esittelee.

Erityisen paljon painoarvoa näytöksessä tulevat saamaan Pohjois- Suomen ja Lapin alueen suunnittelijat ja yritykset. Esimerkkinä tästä on tiivis yhteistyö Lapin yliopiston vaatetussuunnittelun koulutuksen kanssa ja opiskelijoiden näytöksessä esillä olevat mallistot. Kantavana teemana toimii vastuullisuus ja kestävä kehitys.

– Kaiken tämän lisäksi Arctic Festival -tapahtumassa esiintyy nimekkäitä artisteja, jotka vahvistuvat helmikuun alussa. Kannattaa siis pysyä kuulolla, Kupiainen-Groundstroem huikkaa.

ARCTIC FESTIVALS & FASHION SHOW 2022

Paikka: Lordin aukio, Rovaniemi

Aika: sunnuntaina 27.3.2022 klo 18–21

Järjestäjä: Finnish Fashion Agency/Business Rovaniemi

Lisätietoja:  www.fashionmodel.fi ja www.arcticdesignweek.fi/ohjelma

 

ARCTIC DESIGN WEEK

·       Vuosittain järjestettävä, maailman pohjoisin muotoilutapahtuma Rovaniemellä

·       Pääsisältö: Muotoilufoorumit, Arktista Vimmaa -kaupunkifestivaali ja ÄÄRI-messut

·       Osa globaalia World Design Weeks -verkostoa

·       Pääjärjestäjät: Rovaniemen kaupunki ja Lapin korkeakoulukonserni

·       Rovaniemen kaupungin rekisteröimän Arctic Design Capital -tavaramerkin näkyvin toimintamuoto

Share This