Ajankohtaista

Talvisen juhlaviikon, Arctic Design Weekin, valmistelut ovat jo täydessä vauhdissa: ”Haku näytteilleasettajaksi ja kulttuuritoimijaksi on käynnissä parhaillaan”

Arctic Design Week on arktisen muotoilun monipuolinen juhlaviikko, jossa osallistuja pääsee nauttimaan paikalliskulttuurista, jakamaan näkemyksiä vastuullisesta bisneksestä ja tekemään vuoden arktisimmat design-löydöt. Ensi vuoden ohjelmisto on viimeistelytyön alla ja haku kulttuuritoimijaksi ja näytteilleasettajaksi on jo alkanut. Ilmoittautuminen on siis syytä tehdä nyt!

Kuvateksti: Arktinen Vimma kaupunkifestivaalin tuottaja Niina Oinas ja Arctic Design Weekin tuottaja Taina Torvela valmistelevat tulevaa juhlaviikkoa jo täydellä teholla. Tänäkin vuonna arktista muotoilutapahtumaa on rakentamassa monta toimijaa. ”Ilahduttavaa on, että pääsemme ensimmäistä kertaa luomaan juhlaviikolle oikein kunnon festivaalikeskuksen. Paikkana toimii monelle paikalliselle tuttu Alaruokasen talo”, Oinas ja Torvela iloitsevat historiallisen talon edustalla.

 

Foorumeita, muotoilu- ja bisnestapahtumia sekä taidetta ja kulttuuria. Yhdessä näistä kaikista muodostuu Arctic Design Week, maailman pohjoisin muotoilu- ja vaikuttajafoorumi sekä kaupunkifestivaali.

Rovaniemellä 21.– 27.3.2022 järjestettävä talvinen juhlaviikko ja sen aikana järjestettävä Arktista Vimmaa -kaupunkifestivaali kutsuvat nyt mukaan erilaisia kulttuuritoimijoita esittämään ja esittelemään taidettaan. Arktisten designtuotteiden messutapahtuma ÄÄRI Arctic Design Expo etsii puolestaan pohjoista designia edustavia myyjiä ja näytteilleasettajia ympäri Suomen.

 

– Arctic Design Weekin tarkoituksena on tuoda esille pohjoista kulttuuria, muotoilijoita, kulttuurintekijöitä sekä opiskelijoiden osaamista. Tapahtuma kerää niin yrittäjiä, muotoilijoita kuin kaupunkilaisiakin yhteen nauttimaan paikallisesta kulttuurista ja taiteesta. Osallistuminen on siten varmasti aisteja herättelevä, ja antaa paljon ihasteltavaa ja ajateltavaa tapahtuman kävijöille kuin osallistujillekin, esittelee Arctic Design Weekin tuottaja Taina Torvela Business Rovaniemestä.

 

Alaruokasen talo ensimmäistä kertaa festivaalikeskuksena

Arctic Design Weekin aikana järjestettävä Arktista Vimmaa -kaupunkifestivaali toteutuu tänä vuonna pieninä työpajoina, inspiroivina tapahtumina ja yllättävinä taidekohtaamisina ympäri kaupunkia. Tämä ADW:n paikalliseen taiteeseen ja kulttuuriin keskittyvä ohjelmisto pitää ensimmäistä kertaa pääpaikkanaan Alaruokasen taloa, yhtä Rovaniemen vanhimmista rakennuksista.

– Arktista Vimmaa kaupunkifestivaalin ajan tämä 1860-luvulla rakennettu miljöö tarjoilee taidetta ja kulttuuria niin paikallisille kuin matkailijoillekin. Kovin moni kaupunkilaisistakaan ei ole päässyt käymään talon sisällä, koska se on usein auki vain tilauksesta. Eli kuka tahansa on tänne tervetullut aistimaan kaupunkifestivaalin henkeä. Ovet ovat avoimet koko viikon ajan, Torvela toteaa hymyillen.

Kuvateksti: Arctic Design Weekin tuottaja Taina Torvela ja Arktista Vimmaa kaupunkifestivaalin tuottaja Niina Oinas odottavat jo innoissaan talvista juhlaviikkoa. Maailman pohjoisin muotoiluviikko, Arctic Design Week järjestetään maaliskuussa jo 14. kerran.

 

Arktista Vimmaa on paikalliskulttuurin ja taiteen pohjoinen paraativiikko, jonka aikana voi löytää aisteja avartavia sisältöjä ympäri kaupunkia. Alaruokasen talossa voi viikon aikana kokea muun muassa Meri Nikulan ääniperformanssin, muotoilija-taiteilija Minna Koveron korutaidetta ja Taito Lapin käsityöpajoja.

– Ohjelmistoa koostetaan parhaillaan ja mukaan ehtii vielä 31.12. mennessä ilmoittamalla toiminnastaan kaupungin tapahtumakalenterin kautta, Arktinen Vimma kaupunkifestivaalin tuottaja Niina Oinas muistuttaa.

Tähän mennessä varmistuneita helmiä ovat muun muassa kaupungin pääkirjaston uuden yhteisöllisen tilan Pajan avajaiset 21.3. ja Antti Haasen Panimomestari-dokumentin näytökset Kuru-loungessa 25.3. ja Lapin Taikaa – konsertti Korundissa 27.3.

 

ÄÄRI-messutapahtuma etsii myyjiä ja näytteilleasettajia

Arctic Design Weekin aikana järjestetään jo perinteeksi muodostunut ÄÄRI Arctic Design Expo, joka on suomalaisten, skandinaavisten ja lappilaisten designtuotteiden myynti- ja messutapahtuma. Se pidetään 26.–27.3. Kalotinlinnassa, aivan Rovaniemen keskustassa. Tilaa on yli 50 kestävän kehityksen ratkaisuja edustavalle näytteilleasettajalle.

Messutapahtuman järjestää tänä vuonna ensimmäistä kertaa Scandinavian Design Market ADW:n yhteydessä. Tuottajina toimivat oululaiset suunnittelijat Paula Kouri ja Kate Salminen.

– ADW:lta kysyttiin, jos haluaisimme tuottaa Ääri Expo -tapahtuman, ja hetken mietittyämme vastasimme, että totta kai! On todella mielenkiintoista järjestää messutapahtuma askeleen pohjoisempana, Kouri ja Salminen kertovat.

 

”Messu toimii paikkana, jossa myyjät ja yleisö pääsevät kohtaamaan lämminhenkisessä ympäristössä.”

Myyntitapahtuma tuo yhteen Suomen ja koko pohjoisen Skandinavian kiinnostavimmat designbrändit yhden katon alle. Viikonlopun mittaisesta tapahtumasta löytyy laaja kattaus muotia, lastenvaatteita, asusteita, sisustusta ja muotoilua.

– Kävijöille on usein tärkeää, että he pääsevät jututtamaan yrittäjiä. Heiltä usein saa parhaimman tiedon siitä, miten joku asia on tehty ja suunniteltu. Se on elämyksellistä jo itsessään, ja jos keskustelun kautta päädytään ostotapahtumaan, niin sehän on molemmille vain hyödyksi, Salminen toteaa.

Salminen ja Kouri vastaavat myös Ääri Expon valikoiman kuratoinnista. Tarkoituksena on valita mukaan korkeatasoista ja laadukasta designia. Etsinnässä on tällä hetkellä myyjiä ja näytteilleasettajia, jotka edustavat pohjoista designia.

– Kun puhumme pohjoisesta designista, emme tarkoita pelkästään Rovaniemen alueelta tulevaa, vaan ihan koko Suomesta. Tarkoituksena on siis tuoda esille kotimaista osaamista mahdollisimman monipuolisesti. Haku on käynnissä tammikuun 28. päivään asti. Tervetuloa rohkeasti mukaan!

 

Kaupunki vahvasti mukana myös suunnittelutyössä

Talvisen juhlaviikon kulttuuritarjonta täydentyy tänä vuonna entisestään, kun kulttuuritoiminnallaan mukaan on tulossa myös Rovaniemen kaupungin vapaa-ajan palvelut. Heidän kauttansa järjestyy kulttuuriesityksiä ja -tapahtumia niin kirjaston, teatterin, taidemuseon kuin kamariorkesterinkin kanssa yhteistyössä.

– Kaikki kaupungin kulttuuriyksiköt ovat lähteneet mukaan Arctic Design Weekin ohjelman suunnitteluun tänä vuonna. Tuomme mahdollisimman monipuolista kulttuurisisältöä värittämään isoa muotoiluviikkoa, Rovaniemen kaupungin palvelualuepäällikkö Merja Tervo kertoo iloiten.

Kuvateksti: Talvisen juhlaviikon ohjelmisto on viimeistelytyön alla. Myös Rovaniemen kaupunki tuo mahdollisimman monipuolista kulttuurisisältöä värittämään isoa muotoiluviikkoa.

Rovaniemen kaupunki hyväksyi hiljattain uuden kulttuuriohjelman vuosille 2021–2025, jonka pohjalta myös Arctic Design Weekin ohjelmatarjontaa luodaan.

 

– On hienoa, että meillä Rovaniemellä järjestetään kaksi vahvaa kaupunkifestivaalia. Syyskuussa järjestetään perinteisesti Rovaniemi-viikko ja maaliskuussa Arctic Design Week, jolla on kaiken lisäksi niin kansainvälinen kuin paikallinenkin leima, Tervo toteaa.

Palvelualuepäällikkö on pystynyt aloittamaan valmistelut jo hyvissä ajoin. Suunnittelu ja kuhina käy kaiken aikaa: mukaan on kutsuttu taiteilijoita, kapellimestareita ja esiintyjiä mukaan juhlaviikon ohjelmistoon. Ensimmäiset ohjelmistovaraukset on tehty, kuten esittävän taiteen TÄ! klubi, Lapin kamariorkesterin konsertti Alkukevään tunnelmissa, kylätapahtuma Hirvaalla, Rovaniemen kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalkintojen jakotilaisuus pääkirjastossa sekä erikoisnäyttely: Karismaattinen megafauna: Lintuja ja nisäkkäitä Lapin maakuntamuseon kokoelmista.

– Olemme eläneet poikkeuksellista aikaa jo pitkään, joten annetaan kulttuurin kutittaa maaliskuussa meidän kaikkia aistejamme, Tervo summaa hymyillen.

Infoboksi:

Arctic Design Week –  Arctic Design Capitalin päätapahtuma, aina viikolla 12. 

Vuosittain järjestettävä, maailman pohjoisin muotoilutapahtuma Rovaniemellä.

  • Pääsisältö: Muotoilufoorumit, Arktista Vimmaa -kaupunkifestivaali ja ÄÄRI-messut
  • Osa globaalia World Design Weeks -verkostoa.
  • Pääjärjestäjät: Rovaniemen kaupunki ja Lapin korkeakoulukonserni (Lapin Yliopisto ja Lapin AMK)
  • Rovaniemen kaupungin rekisteröimän Arctic Design Capital -tavaramerkin näkyvin toimintamuoto.

 

Näytteilleasettaja! Hae mukaan Ääri Arctic Design Expoon

Voit hakea mukaan näytteilleasettajaksi täyttämällä ja lähettämällä lomakkeen täällä.

Paikkoja on rajoitetusti, jonka vuoksi hakijat valitaan. Valituille ilmoitetaan kahden viikon kuluessa hakuajan päättymisestä. Osallistumismaksu maksetaan ennen tapahtumaa helmikuussa.

 

Kulttuuritoimijaksi Arktista Vimmaa -kaupunkifestivaaliin?

Ilmoita ohjelmasi mukaan Arktista Vimmaa kaupunkifestivaalin ohjelmaan 31.12.2021 mennessä:

https://tapahtumat.rovaniemi.fi/fi-FI

 

Kenelle sinun mielestäsi kuuluisi Rovaniemen kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalkinto?

Ehdota suosikkiasi https://www.lapinkansa.fi/kenelle-rovaniemen…/4188934

Palkintojen saajat julkistetaan ja palkinnot jaetaan osana Arctic Design Weekiä 21. maaliskuuta.

 

Haluatko testata palveluitasi tai lanseerata uuden bisnesidean?

ADW tarjoaa lanseerauspalvelua yrityksille! Onko teemoilla arktisuus, vastuullisuus ja muotoilu kaupallista arvoa tuotteellesi? Jos lanseeraaminen maailman pohjoisimmalla muotoiluviikolla kiinnostaa, ota yhteyttä Taina Torvelaan taina.torvela@rovaniemi.fi

 

Entä kiinnostaisiko osallistuminen Arctic AHA! -foorumiin Arktikumissa tai verkossa?

Arctic AHA! -keskustelutapahtuman kattoteemana on tulevalla ArcticDesign Weekillä 𝗧𝗶𝗲𝘁𝗼 𝗶𝗻𝗻𝗼𝘀𝘁𝗮𝗮 𝘂𝘂𝘁𝗲𝗲𝗻 — 𝗜𝗻𝘀𝗽𝗶𝗿𝗶𝗻𝗴 𝗔𝘄𝗮𝗿𝗲𝗻𝗲𝘀𝘀. Haluamme innostaa osallistujia etsimään uusia ratkaisuja ja kehittämään toimintaansa vastuullisemmaksi. Osallistu, kuule ja keskustele, miten vastuullinen menestys syntyy. Saat eväitä omaan onnistumiseesi.

 

Koko artikkeli löytyy myös TÄÄLTÄ 

Share This