Ajankohtaista

Arctic AHA! -foorumi tarjoaa neljä kiinnostavaa dialogia yrityksille ja yhteisöille – ”Ainutkertainen tilaisuus päästä pohtimaan vastuullisia ratkaisuja yhdessä”

Arctic Design Week -tapahtuman foorumi on tarkoitettu niin yrittäjille ja yhteisöille kuin asiantuntijoille ja kehittäjille, jotka haluavat olla suunnittelemassa kestäviä ja vastuullisia ratkaisuja. Arktikumissa järjestettävässä foorumissa mukana on alan asiantuntijoita ja yrityksiä sekä Suomesta että ulkomailta.

Kuvateksti: Arctic AHA! -foorumi pidetään Arktikumin Polarium-salissa sekä verkon puolella. ”Tapahtuman tarkoitus on kannustaa ihmisiä etsimään yhteisiä ratkaisuja ja käymään vuoropuhelua keskenään. Kaikilla on lähtökohtaisesti yhtä tärkeää sanottavaa”, foorumin moderaattori Päivi Tahkokallio painottaa.

Miltä kuulostaisi osallistua dialogiin yhdessä Tanskan entisen kulttuuriministerin ja sähköautoyhtiö Polestarin vastuullisuusjohtajan kanssa? Tai entäpä saada uusia ideoita ja keinoja toimia kestävämmin? Pian se on mahdollista, kun arktinen muotoiluviikko Arctic Design Week saapuu Rovaniemelle 14. kerran.

Viikon kestävä muotoilutapahtuma rakentuu kolmesta eri pääpilarista ja yksi niistä on mielenkiintoinen ja ajatuksia herättelevä Arctic AHA! -foorumi, joka järjestetään 24-25.3.2022. Foorumin neljä dialogia seuraavat koko ADWn teemaa Inspiring Awareness, mutta keskustelujen läpikulkeva teema on Reconnecting with Nature.

– Perimmäinen tavoitteemme on tukea yhteiskuntien ja yritysten menestystä. Menestys tarkoittaa sitä, että me Euroopassa saavutamme kunnianhimoisen tavoitteemme olla ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä, ja että kykenemme yhdistämään tämän niin Suomen kuin Lapin yritysten tavoitteisiin, AHA! -foorumin moderaattori Päivi Tahkokallio esittelee.

– Ilmastonmuutoksen hillitseminen on välttämättömyys, mutta se kannattaisi nähdä mahdollisuutena uhan sijaan. Jotta mahdollisuuteen voi tarttua, on muutos ymmärrettävä paremmin. Ja juuri tähän pyrimme neljällä dialogilla: maailman ymmärtämiseen puheenvuoro kerrallaan, Tahkokallio summaa hymyillen.

Dialogien kantavana teemana luontoyhteys

Arctic Design Week on vakiinnuttanut pysyväksi kattoteemakseen kestävän kehityksen. Tämä on ohjannut myös moderaattorina toimivaa Tahkokalliota AHA! -foorumien dialogien suunnittelussa.

– Koko designviikon ylikulkeva teema, Inspiring Awareness, liittyy siihen, miten voimme antaa eväitä kaupunkilaisten, lappilaisten, yritysten sekä julkiseen sektorin tekemisen kehittämiseen ilmastonmuutoksen hallinnassa, Tahkokallio kertoo.


Kuvateksti: AHA! -foorumi kytkeytyy erottamattomasti EU-komission The New European Bauhaus -aloitteeseen. ”Aloitteen avulla pyritään löytämään ratkaisuja siihen, miten erilaiset toimijat voivat vaikuttaa ilmastonmuutoksen hallintaan Euroopassa.”

Kestävän kehityksen lisäksi Tahkokallio on valinnut dialogeille yksityiskohtaisemman teeman: Reconnecting with Nature. Kyseinen teema liittyy suureen EU-komission The New European Bauhaus -aloitteeseen ja on sen toiminnan yksi akseliteemoista.

Tahkokallion mielestä on erityisen tärkeää, että juuri tämä tematiikka puidaan läpi arktisella seudulla.

– Ajatuksenahan se saattaa olla hieman absurdi, sillä arktisella alueella on lähes mahdotonta olla ottamatta luontoa huomioon. Täällä teema voi olla ennemminkin Connected with Nature.

Tahkokallio haluaakin testata tätä syntynyttä ajatusta tulevissa keskusteluissa:

– Jos täällä ollaan yhteydessä luontoon syvemmin kuin Keski-Euroopan kaupungeissa, niin olisiko meillä jotain annettavaa niille?, Tahkokallio heittää ilmaan kysymyksen.

Neljä kiinnostavaa dialogia kahden päivän aikana

Tänä vuonna Arctic Design Weekin jokainen dialogi on puolentoista tunnin mittainen ja niiden välissä pidetään kahvitteluhetket, joissa osallistujat pääsevät keskustelemaan foorumien teemoista vapaamuotoisesti. Keskustelut järjestetään paikan päällä Arktikumissa sekä verkkoyhteyksin.

Ensimmäinen dialogi pidetään suomeksi ja foorumin asiantuntijoina toimii viisi pohjoisen alueen eri toimialojen pientä ja keskisuurta yritystä, jotka ovat jo tehneet ilmastonmuutoksen hallintaan liittyviä toimia: Lapuan Kankurit, Kaleva Media, Beyond Arctic, Pohjaset ja Haurun Jäteauto. Loput kolme dialogia pidetään englanniksi.

– Toisessa dialogissa on tarkoituksena miettiä, millä tavoin yritykset voivat toimia kestävästi Lapin kaltaisilla alueilla. Keskustelussa ovat mukana mm. saman tyyppiset alueet Italiasta, Kreikasta ja Portugalista. Kolmas dialogi keskittyy The New European Bauhaus -aloitteen kokonaisuuteen ja yli rajojen tehtävään yhteistyöhön, Tahkokallio esittelee.

Neljännen ja viimeisen dialogin tarkoituksena on katsoa eteenpäin ja miettiä, mitä huulilla on tällä hetkellä ja mahdollisesti tulevaisuudessa. Mukana on raudankovia asiantuntijoita, kuten Polestarin vastuullisuusjohtaja Fredrika Klarén, EU:n KIC-ilmastoryhmän johtaja Lisa Lang, kolumbialaissyntyinen, Hollannissa työskentelevä muotoilijalupaus Simón Ballen Botero sekä Tanskan Unicefin hallituksen puheenjohtaja, entinen kulttuuriministeri Elsebeth Gerner Nielsen.

– Tavoitteena on, että keskustelu olisi mahdollisimman osallistavaa, tasavertaista ja vuorovaikutteista, ja että verkostoitumista ja tietojen vaihtamista tapahtuu. Haluan madaltaa osallistumiskynnystä ja korostaa sitä, että osallistujat ovat yhtä paljon asiantuntijoita kuin kutsutut asiantuntijatkin, Tahkokallio tähdentää.

Kuvateksti: ”Väitän, että kaikki AHA! -keskustelut tarjoavat lisää ymmärrystä muotoilun lisäarvosta muutoksen johtamisessa kohti vastuullisempaa yritystoimintaa ja ilmastoneutraalia Suomea”, toteaa Päivi Tahkokallio, joka on myös uuden Global Design Talks -konseptin kehittäjä.

Keskustelusarja jatkaa matkaa Rovaniemeltä Eurooppaan

Arctic Design Weekin aloitteesta keväällä 2022 käynnistyy myös kansainvälinen keskustelusarja “Global Design Talks” yhteistyössä kahden eurooppalaisen designviikon kanssa. Yhteistyössä ovat mukana Münchenissä Etelä-Saksassa ja Saint-Etiennessä eteläisessä Ranskassa järjestettävät designtapahtumat.

– Kuten Arctic AHA! -dialogisarjoissa, pääsevät asiantuntijat ja yritykset myös muiden maiden designviikkojen järjestämissä keskustelusarjoissa etsimään ratkaisuja meitä ja maailmaa puhuttaviin valtaviin haasteisiin, kuten ilmastonmuutoksen hallintaan, toteaa Tahkokallio.

Jos yritys tai organisaatio kaipaa ideoita ja vinkkejä vastuullisuuteen, on sellaisia tarjolla varmasti Arctic Design Week -tapahtuman muotoilufoorumilla.

– Tämä on ainutkertainen tilaisuus näillä leveysasteilla päästä osaksi suomalaisten ja kansainvälisten huippuasiantuntijoiden keskustelua ja saada monipuolinen kattaus muotoiluajattelusta.

– Lämpimästi tervetuloa Arctic AHA! -muotoilufoorumiin ja sen herätteleviin keskusteluihin!

Arctic Design Weekin aloitteesta käynnistyy kansainvälinen yhteistyö eurooppalaisten muotoiluviikkojen kesken. Global Design Talks ensimmäinen sarja toteutetaan 25.3 Arctic Design Weekillä. Seuraava toukokuussa Munchenissä Saksassa ja seuraava kesäkuussa Saint-Etiennessä Ranskassa.

 

 

 

Infoboksi

Arctic AHA!

  • Muotoilufoorumin neljä dialogia järjestetään sekä Arktikumissa että virtuaalitilassa 24-25.3.2022.
  • Lue lisää ohjelman yksityiskohdista täältä: arcticdesignweek.fi/ohjelma/arctic-aha
  • Arctic AHA! -keskusteluihin voi varata jo paikat! Liput ovat myynnissä verkossa.

 

ARCTIC DESIGN WEEK

  • Vuosittain järjestettävä, maailman pohjoisin muotoiluviikko Rovaniemellä
  • Pääsisältö: Arctic AHA! -foorumi, Arktista Vimmaa -kaupunkifestivaali ja ÄÄRI-messut
  • Osa globaalia World Design Weeks -verkostoa
  • Pääjärjestäjät: Rovaniemen kaupunki/Business Rovaniemi ja Lapin korkeakoulukonserni
  • Rovaniemen kaupungin rekisteröimän Arctic Design Capital -tavaramerkin näkyvin toimintamuoto
Share This