Ajankohtaista

Omaleimainen makufestivaali saapuu jälleen Rovaniemelle – tapahtuma tarjoilee herkullista ruokadesignia koko talvisen juhlaviikon ajan

Arktinen ravintolaosaaminen pääsee pian valokeilaan, kun Rovaniemen Arctic Design Week esittelee paikallista ravintolakulttuuria viikon mittaisella KÖÖKKI-makufestivaalilla.

Kuvateksti: KÖÖKKI Arktinen Makufestivaalin tavoitteena on paikallinen omaleimainen ja vastuullinen ravintolakulttuuri.Haluamme nostaa esille eettisesti ja ekologisesti toimivaa ravintolakulttuuria ja tuoda sitä tunnetuksi matkailijoille ja paikallisille”, Arctic Design Weekin tuottaja Taina Torvela esittelee.  

Maaliskuu hellii makuaisteja, kun 10 huippuravintolaa tarjoilee parastaan Arctic Design Weekin makufestivaaleilla. KÖÖKKI Arktinen Makufestivaali on luotu pysyväksi osaksi viikon mittaista muotoilutapahtumaa, jossa paikalliset huippuravintolat luovat yhdessä elämyksiä ja uutta ruokadesignia.

Festivaaleilla mukana on paikallisia ravintoloita ja erikoiskahvioita, joista kukin muotoilee makuviikolle yksilöllisen menun. Joukossa ovat muun muassa arktisen tarinallinen herkuttelija Gustav Kitchen & Bar sekä näyttävistä artesaanisuklaistaan tunnettu Choco Deli.

– Meille asiakkaille ja asukkaille hyvä arktinen muotoilu näkyy muuan muassa makunautintoja heristävinä menuina paikallisissa huippuravintoloissa, jossa noudatetaan ammattimaisesti myös kestävän kehityksen periaatteita, Arctic Design Weekin tuottaja Taina Torvela esittelee.

 

Arktiset maut ja terveelliset raaka-aineet hävikin minimointeineen ovat kuluttajille ja matkailijoille tärkeitä ostopäätöskriteereitä. KÖÖKKI on muotoiltu nostamaan esiin entistä paremmin näitä huipputason palveluita.

 

– Festivaalikansa saa nauttia päivittäin taidolla muotoilluista makuelämyksistä. Kannattaa kysyä myös take-away-vaihtoehtoa, Torvela ehdottaa.

 

Ekologisuus sydäntä lähellä

 Kun ravintolayrittäjä Juha Eskeliseltä kysytään, miksi Cafe & Bar 21, Taqueria Yuca ja Gustav Kitchen & Bar osallistuvat makufestivaaleille tänäkin vuonna, ei yrittäjän tarvitse kauaa miettiä vastaustaan:

– Uskoisin, että ilo ja positiivisten tapahtumien kokeminen on erityisen tervetullutta meidän kaikkien elämään kahden haastavan vuoden jälkeen. KÖÖKKI on hieno tapahtuma, jonka kanssa jaamme myös samat arvot. Ekologisuus on sydäntä lähellä, Eskelinen kertoo.

Myös Choco Delin suklaamestari Jouko Rajanen osallistuu tapahtumaan ilomielin.

– On äärimmäisen hienoa, että paikalliset makuelämykset nostetaan Arctic Design Weekin näyteikkunaan ja asiakkaiden arvostama eettisyys toimii kärkiteemana, kommentoi Rajanen.

Kuvateksti: Ravintola Gustav Kitchen & Bar on mukana Köökki-makufestivaaleilla. Vuoropäällikkö Joona Holm kokee, että ravintolat arvot ovat samanlaiset festivaalin teemojen kanssa. ”Pyrimme omassa toiminnassamme mm. hävikin minimointiin ja raaka-aineiden uudelleen hyödyntämiseen.”

 

 

Lähiruokaa ja hävikin minimointia

Eskelisen pyörittämissä ravintoloissa vastuullisuus näyttelee tärkeää osaa jokapäiväisessä toiminnassa. Ravintoloiden henkilökunta esimerkiksi pyrkii hävikin minimointiin, mikä on toteutettavissa muuan muassa annoskokojen suunnittelun ja raaka-aineiden laskennan avulla.

– Olemme myös todella tietoisia käyttämiemme raaka-aineiden alkuperästä. Suhtaudumme hankintoihin harkiten. Erityisesti luomutuotteiden ja eettisesti tuotettujen raaka-aineiden valinta on tärkeä osa prosessiamme, Eskelinen esittelee.

– Kun Gustavin menu vaihtuu parin kuukauden välein, pyrimme joka kerralla käyttämään kotimaisia toimijoita ja pientuottajia aina kun mahdollista. Cocktail-puolella suosimme taas marjoja raaka-aineina, jotka ovat lähes aina paikallista, joskus jopa omien baarimestareidemme itse poimimia, Eskelinen kertoo.

 

Myös erikoiskahvila Choco Delille on ollut tärkeää kantaa kortensa kekoon vastuullisuudessa. Tämä näkyy hyvin pitkälle raaka-aineissa, kuten kotimaisissa marjoissa ja suklaan valmistuksessa.

 

– Meillä käsintehty suklaa on vastuullisesti tuotettu ja saamme raaka-aineet aina tuottajilta, joiden sertifikaatit ovat kunnossa. Lisäksi olemme vähentäneet muovin käyttöä ja pyrimme kierrättämään toiminnassamme kaiken mahdollisen, Rajanen avaa erikoiskahvilan toimintatapoja.

Kuvateksti: Tapahtuman tuottaja Taina Torvela on iloinen siitä, että mukaan on saatu laaja kirjo erilaisia ravintoloita. Myös Gustavin vuoropäällikkö Joona Holm odottaa tapahtumaa positiivisin mielin: ”Tapahtuma on hieno keino tukea paikallisia ravintoloita ja edistää rovaniemeläistä kaupunkikulttuuria.”

 

Rohkeaa ruokadesignia

KÖÖKKIIN tulevia sisältöjä suunnitellaan ravintoloissa paraikaa. Gustavin keittiömestari ideoi menuun täysin uuden annoksen, mutta mikä se tarkalleen on, sitä Eskelinen ei vielä paljasta.

– Aluksi suunnittelemme paperille, mikä annos makufestivaaleilla voisi toimia. Lopullisen muodon tiedämme vasta sitten, kun porukalla maistelemme. Viime hetkellä saattaa osaset hieman muuttuakin, Eskelinen kertoo.

Choco Deli lupaa valmistaa upean design-luomuksen eli Arctic Design Week -leivoksen. Luonnollisesti valmistuksessa käytetään suklaata.

– Tervetuloa maistamaan ja kokeilemaan uusia makuelämyksiä. Nyt on hieno hetki lähteä ja osallistua yhteisesti kaupunkitapahtumaan!

 

Infoboksi

KÖÖKKI Arktinen Makufestivaali

Tunnistat tästä merkistä mukana olijat:

 

Mukana ovat:

 

Cafe & Bar 21, Rovakatu 21

Taqueria Yuca, Rovakatu 21

Gustav Kitchen & Bar, Koskikatu 12

Cafe Koti, Valtakatu 21

Korundi Kitchen & Cafe, Lapinkävijäntie 4

Arktikum Café, Pohjoisranta 4

Choco Deli, Kauppakeskus Rinteenkulma

Café&Bar Zoomit, Koskikatu 14

Restaurant Nabo, Valtakatu 21

Rovaniemen Teatteri, Jorma Eton tie 8

Share This