Ajankohtaista

KÖÖKKI-makufestivaalissa ravintolat loihtivat elämyksiä lautasille – Arctic Design Week juhlistaa Rovaniemen rohkeaa ravintolakulttuuria

Maaliskuu hellii makuaisteja, kun 15 huippuravintolaa tarjoilee parastaan Arctic Design Weekin makufestivaaleilla viikolla 12. Tapahtumassa korostuvat vastuullisuus ja lähiruoan asema.

Arktinen ravintolaosaaminen pääsee ansaitsemaansa valokeilaan, kun Rovaniemen Arctic Design Week esittelee paikallista ravintolakulttuuria viikon mittaisella KÖÖKKI-makufestivaalilla.

KÖÖKKI Arktinen Makufestivaali on paikallisten huippuravintoloiden teemaviikko, joka järjestetään ensimmäistä kertaa osana Arctic Design Weekiä (((linkki: https://www.arcticdesignweek.fi/))) 

Festivaaleilla mukana on 15 ravintolaa ja erikoiskahviota, joista kukin muotoilee makuviikolle yksilöllisen menun. Joukossa ovat muun muassa arktisen maailman makuja loihtiva Sky Kitchen & View, lappilainen ravintola Nili sekä tarinallinen herkuttelija Gustav Kitchen & Bar.

– Jokainen mukana oleva ravintola rikastuttaa kaupunkikulttuuria omaleimaisella tyylillään. Festivaalikansa saa nauttia päivittäin taidolla muotoilluista makuelämyksistä. Kannattaa kysyä myös take-away -vaihtoehtoa, kertoo Arctic Design Weekin tuottaja Taina Torvela Business Rovaniemestä.

Makufestivaalin visuaalisen ilmeen ja some-konseptin on suunnitellut ja toteuttanut Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan 10 henkilön opiskelijatiimi.  

KÖÖKKI Arktinen Makufestivaali 2021

KÖÖKKI-ravintolat tunnistat tästä merkistä!

Mukana ovat:

Cafe & Bar 21, Rovakatu 21, https://www.cafebar21.fi/

Taqueria Yuca, Rovakatu 21, https://www.yuca.fi/

Gustav Kitchen & Bar, Koskikatu 12, https://www.gustavkitchenbar.fi/

Restaurant Gaissa, Koskikatu 14, https://santashotels.fi/lappiravintola-gaissa/

Restaurant Nili, Valtakatu 20, https://www.nili.fi/

Restaurant Tsar, Valtakatu 23, https://www.ravintolatsar.fi/

Arctic Restaurant, Arctic Light Hotel, Valtakatu 18

Korundi Kitchen & Cafe, Lapinkävijäntie 4, https://korundikitchencafe.fi/

Choco Deli, Kauppakeskus Rinteenkulma, https://chocodeli.fi/

Sky Kitchen & View, Ounasvaara https://www.kitchensky.fi/

Kauppayhtiö, Valtakatu 24, http://www.kauppayhtio.fi/fi

Pure Pizza, Valtakatu 24, http://www.kauppayhtio.fi/fi/menut/pure-pizza

Restaurant Nabo, Valtakatu 21, https://restaurantnabo.fi/

Ravintola Koti, Valtakatu 21, https://hostelcafekoti.fi/

Cafe Rovaniemi, Rovakatu 26, https://www.caferovaniemi.net/

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaupunkikulttuurin sanansaattajat

KÖÖKKI Arktisen makufestivaalin teemat korostavat ravintolamaailman vastuullisuutta sekä lähiruoan merkitystä. Rohkeaa ruokadesigniä tuodaan tutuksi paitsi matkailijoille, myös paikallisille asukkaille.

KÖÖKISSÄ on mukana myös pohjoismaista lähiruokaa tarjoava ravintola Nabo. Ravintolan keittiömestari Jari Brandt sekä vuoropäällikkö Laura Kaulanen kokevat tärkeäksi, että tapahtuman teemat sopivat yhteen ravintolan arvojen kanssa.

– On mahtavaa olla mukana tällaisessa tapahtumassa, koska vastuullisuus, paikallisuus ja lähiruoka ovat meille keskeisiä asioita. Teemme paljon yhteistyötä paikallisten lähituottajien kanssa ja paikallisuus näkyy myös henkilökunnassa, Laura Kaulanen kertoo.

KÖÖKKI-makufestivaalille tulevaa sisältöä suunnitellaan Nabossa paraikaa. Keittiömestari Brandt ideoi menuun täysin uuden annoksen, mutta mikä se tarkalleen on, sitä hän ei vielä paljasta. Annoksessa käytetään ravintolan tavan mukaan kotimaisia raaka-aineita.

–  Suunnitteilla on vegaaninen makupläjäys suomalaisista kausijuureksista. Koska eletään vielä sydäntalvea, annoksessa maistuu vuodenaikaan sopivia tummia makuja, Brandt visioi.

Keittiömestari arvostaa sitä, että KÖÖKKI-festivaali nostaa esiin aitoa, paikallista tekemistä.

– Rovaniemeläisen kaupunkikulttuurin edistäminen on meille tärkeää ja paikallinen osaaminen on kehittynyt vuosien aikana huimasti. On hienoa nähdä, että matkailun fokus alkaa siirtyä perinteisestä ulkomaanmatkailusta kohti omalaatuisemman kaupunkielämän arvostusta.

Elämysten viikko verkossa ja livenä

Maailman pohjoisin muotoiluviikko, Arctic Design Week on tänä vuonna suunniteltu pandemiatilannetta silmällä pitäen. Tapahtumaviikosta on muotoiltu hybridimalli, jossa huomattava osa ohjelman elämyksistä on koettavissa myös virtuaalisesti. 

Viikkoon mahtuu myös paljon livetapahtumia, joista yksi on KÖÖKKI-festivaali. Tuottaja Taina Torvela kertoo, että festivaalikävijöiden turvallisuus huomioidaan myös livetapahtumissa.

  1. kertaa järjestettävä Arctic Design Week -muotoiluviikko sisältää neljä näyttävää päätapahtumaa – Arktista Vimmaa -kaupunkifestivaalin, KÖÖKKI Arktinen Makufestivaalin, ÄÄRI Arctic Design Expo -messutapahtuman sekä Arctic AHA! -keskustelufoorumin.

Arctic Design Week 22.-28.3.2021 Rovaniemellä. Lisätietoja muotoiluviikosta Arctic Design Weekin verkkosivuilla

Share This