Ajankohtaista

Opiskelijat ovat tärkeä osa Arctic Design Weekin sisällöntuotantoa – ”Muotoiluviikko tarjoaa hyvän kohtaamispaikan yrityksille ja tulevaisuuden tekijöille”

Lapin yliopiston ja Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijatiimit ovat mukana rakentamassa Arctic Design Weekin juhlavuoden kattavaa ohjelmatarjontaa. Tutustu, mitä muotoiluviikkoa varten on suunniteltu ja miksi jokaisen kannattaa merkata tapahtumat kalenteriin.

Kuvateksti: Teollisen muotoilun koulutusohjelma on mukana Arctic Design Weekillä muun muassa omalla Showroomilla, joka sijaitsee Sampokeskuksen kauniissa lasiseinäisessä liiketilassa. ”Showroomissa nähdään vanerisia valaisimia, huonekalujen pienoismalleja sekä arktisiin asioihin kantaaottavia lasituotteita”, esittelee teollisen muotoilun yliopisto-opettaja Milla Johansson ja yliopistonlehtori Heikki Tuisku.

Jo alusta asti opiskelijoiden merkitys Arctic Design Weekillä on ollut suuri. Opintopisteiden lisäksi moni opiskelija osallistuu muotoiluviikolle saadakseen tärkeää kokemusta suuressa tapahtumassa toimimisesta sekä luodakseen merkittäviä kontakteja ja aitoa vuorovaikutusta elinkeinoelämän kanssa.

– Tapahtuma on muuttanut paljonkin muotoaan vuosien varrella. Taiteiden tiedekunta oli luomassa ensimmäisinä vuosina muotoiluviikolle pohjaa, jota Rovaniemen kaupunki on tukenut ja kasvattanut omilla toimillaan vuosien varrella. Nykyisin muotoiluviikko on suuri satsaus, joka on laajentunut kymmenien tapahtumien kokonaisuudeksi, esittelee suunnittelija Maria Keskipoikela Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnasta.

Tänä vuonna Lapin yliopiston tuottama sisältö käsittää muun muassa alumnien näyttelyn, työpajoja, pop up -myymälän, vuoden muotoilijan palkitsemisen, muotoilukilpailun, audiovisuaalisen mediakulttuurin 30-vuotisjuhlan sekä alumniseminaarin.

– Joka vuosi kokemus on ainutkertainen opiskelijatiimeille. On äärimmäisen hienoa, että he pääsevät tuomaan muotoiluviikon avulla omaa osaamistaan näkyville niin kaupunkilaisille, yrityksille kuin muille opiskelijoillekin, lisää Keskipoikela.

 

Arktisen muotoilun Showroom

Tänä vuonna taiteiden tiedekunnan teollisen muotoilun koulutusohjelma rakentaa oman Showroomin Sampokeskukseen. Sen tarkoituksena on tuoda laaja-alaisesti näkyväksi teollisen muotoilualan monipuolisuutta erilaisilla opiskelijatyönäytteillä.

Showroomin Jäätävää lasia -näyttely tuo esille lappilaista lasimuotoilua sekä arvokasta lasinpuhallustaitoa. Ajankohdaksi on valittu sydäntalvi, jotta lasinpuhalluksessa voidaan tehdä teknisiä kokeiluja lumen ja jään vaikutuksesta kuumaan lasiin.

– Lasimuotoilu-opintoprojektissa tutustutaan suomalaiseen lasimuotoiluun ja erityisesti sen pohjoiseen näkökulmaan. Kurssilla suunniteltavat tuotteet kuvaavat arktista lasimuotoilua ja niillä otetaan kantaa ajankohtaisiin pohjoisten alueiden teemoihin, teollisen muotoilun yliopisto-opettaja Milla Johansson esittelee.

Kuvateksti: Lasimuotoilu-opintoprojektissa pohditaan mielikuvia arktisesta lasimuotoilusta. ”Teokset nostavat esiin muun muassa herkän jäkälän ja urbaanin betonin piirteitä pohjoisessa ympäristössä, arktisten alueiden päättäjien valtaa sekä eläinten suojavärin merkitystä selviytymiseen lumisissa maisemissa, jota ilmastonmuutos uhkaa”, Milla Johansson kertoo. Kuvaaja: Sami Mikkola

Opiskelijat saavat arvokasta kokemusta Johanssonin mukaan teosten suunnittelun ja toteutuksen lisäksi projektin hallinnoinnissa, viestinnässä ja markkinoinnissa, graafisessa suunnittelussa sekä näyttelysuunnittelussa.

– Haluamme myös näyttäytyä kiinnostavana vaihtoehtoja tuleville opiskelijoille, jotka harkitsevat muotoilualojen opintoja. Teollisessa muotoilussa luova työskentely yhdistyy liiketoiminnan kehittämiseen ja tarjoaa laajan kirjon uramahdollisuuksia. Digitalisaatio ja palveluiden kehittäminen luovat mahdollisuuksia niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla ja valmistava teollisuus tarvitsee edelleen taitavia tuotemuotoilijoita kilpailukykynsä parantamiseen, Johanssonin kollega, yliopistonlehtori Heikki Tuisku kommentoi.

Muotoiluviikon tarkoituksena Tuiskun ja Johanssonin mukaan onkin esitellä muotoilualan mahdollisuuksia ympäröivälle yhteiskunnalle sekä luoda kohtaamispaikka muotoilijoille ja yrityksille.

– On erityisen tärkeää mahdollistaa alan opiskelijoille näkyvä ilmaisukenttä, jossa nostetaan esille heidän osaamistaan. Paikalliset yrityksetkin pääsevät näkemään, kuinka he pystyvät hyödyntämään muotoiluosaamista omassa toiminnassaan, Tuisku toteaa.

Kuvateksti: Kantaaottavat lasituotteet puhallettiin Nuutajärven lasikylässä yhteistyössä Ammattiopisto Tavastian lasialan koulutuksen kanssa. Kuvaaja: Juuso Kiviniemi.

Osana muotoiluviikkoa järjestetään myös BRP:n muotoilukilpailu, johon muotoilun opiskelijat arktisilta alueilta ovat voineet osallistua. Kansainvälisessä muotoilukilpailussa oli mukana kuusi oppilaitosta Suomesta, Ranskasta, Yhdysvalloista ja Kanadasta.

– Mukana finalistijoukossa on Lapin yliopiston teollisen muotoilun opiskelija Juuso Kiviniemi, mikä on äärimmäisen hieno saavutus. Voittaja julkaistaan Arctic Design Awards Night -illan aikana, Tuisku kommentoi.

 

Muotoilu ja matkailu yhdistyvät

Jo kahdeksan vuoden ajan Lapin ammattikorkeakoulu on tehnyt yhteistyötä Arctic Design Weekin kanssa ollen muotoiluviikon merkittävä yhteistyökumppani yhdessä Lapin yliopiston kanssa. Yhteistyö rakentuu erityisesti opintojakso Collaborative Experience Design pohjalle, joka on osa Degree Program in Tourism -koulutusohjelmaa. Tänä vuonna opiskelijoita mukana on noin 20.

–­ Teemme yhteistyötä kahden yliopiston, Slovenian Mariborin ja Espanjan Barcelonan, kanssa. Maaliskuussa kansanväliset opiskelijat tulevat tänne Rovaniemelle paikan päälle tuottamaan tapahtumia, joita he ovat yhdessä suunnitelleet meidän opiskelijoidemme kanssa, matkailun lehtori Jenny Janhunen Lapin ammattikorkeakoulusta esittelee.

Kuvateksti: Lapin ammattikorkeakoulun matkailun opiskelijat toteuttavat muotoiluviikolle kolme erilaista tapahtumaa. Kuvassa yksi Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijaryhmistä, johon kuuluu Luka Gosek, Chen Jin (Jason), Klara Otic and Alisa Brenk.  

 

Juhlavuoden kunniaksi matkailun opiskelijat toteuttavat muotoiluviikolle kolme erilaista tapahtumaa. Ensimmäinen on Revontulen kauppakeskuksessa järjestettävä lastentapahtuma, jonka ydinajatuksena on tarjota lapsille mahdollisuus osallistua muotoiluviikkoon Muotoile unelmasi -työpajojen avulla. Tämän lisäksi opiskelijat järjestävät Mukaansatempaava arktisuus -tapahtuman Lapin ammattikorkeakoulun kampusalueella sekä tapahtuman ÄÄRI Arctic Design Marketissa, jossa he tuovat esille opetuksellista tietosisältöä ja osallistavaa toimintaa kestävästä muodista.

– Arctic Design Week on erityisen hieno yhteistyö eri toimijoiden välillä sekä samalla tärkeä oppimisympäristö meille kaikille, sekä opiskelijoille että opettajille. Hienoa on, että osallistujat ja kävijät pääsevät kokemaan aitojen arktisten tapahtumien monipuolista kirjoa viikon aikana. Tapahtumakalenterista löytyy aivan varmasti jokaiselle jotakin, Janhunen summaa hymyillen.

 

Infoboksi

 

Tutustu muotoiluviikon kiinnostaviin opiskelijasisältöihin:

 

Read 2023 -muotoilunäyttely

 • Missä? Lapin yliopisto, F-talo
 • Milloin? 21.3.-5.4.2023 klo 7.30–20

 

TM Showroom / Teollisen muotoilun koulutusohjelma

 • Missä? Sampokeskus
 • Milloin? 22.-26.3.2023 klo 10–17

 

Jäätävää lasia -näyttely

 • Missä? Sampokeskus, Showroom
 • Milloin? 24.-26.3.2023 klo 10–17

 

Audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelman 30+ juhlatapahtuma

 • Missä? Hotel Santa Claus
 • Milloin? To 23.3.2023 klo 12–14

 

Arctic Design Awards Night

 • Missä? Kulttuuritalo Korundi
 • Milloin? To 23.3.2023 klo 18–20.30

 

ÄÄRI Arctic Design Market

 • Missä? Rovaniemen kaupungintalo
 • Milloin? To 24.-25.3.2023 klo 10–17

 

 

 

 

 

 

 

Share This