Ajankohtaista

4 NÄKÖKULMAA: Arctic Design Week – Kokijansa näköinen festivaali  

Millainen rooli ja merkitys maailman pohjoisimmalla muotoilufestivaalilla on rovaniemeläiselle tai muualta kaupunkiin muuttaneelle? Kysyimme tätä opiskelijalta, taiteilijalta, kaupungin päättäjältä ja aktiiviselta kaupunkilaiselta.

 

MUOTOILUOPISKELIJA
Axel Niemimäki, Teollisen muotoilun opiskelija, Lapin yliopisto

Neljättä vuotta Lapin yliopistossa opiskeleva Axel Niemimäki on muuttanut Rovaniemelle Turusta. Arktinen muotoilu on käsitteenä tullut hänelle tutuksi vasta teollisen muotoilun opintojensa myötä.

  • En ollut ennen tänne muuttoa kuullutkaan Rovaniemen statuksesta virallisena arktisen muotoilun pääkaupunkina. Sittemmin olen kyllä ehtinyt muodostaa oman käsitykseni siitä. Arctic Design merkitsee minulle sitä, että muotoilussa tuodaan voimakkaasti esille luontoa sekä lappilaisten elinympäristön erityispiirteitä: lunta, jäätä, puuta ja kaikkea sitä mitä vaikkapa vaellusreitillä voi nähdä, hän kuvailee.

Opintoihin on sisältynyt monta kiinnostavaa arktiseen muotoiluun liittyvää projektia.

Merkittävin kokemus hänelle itselleen on ollut projekti, jossa vietiin arktista lasidesignia Nuutajärvelle, Suomen vanhimpaan lasikylään.

  • Sain toimia viime vuonna tuottajana tässä upeassa Arctic Glass Design -näyttelyssä. Me Lapin yliopistossa opiskelevat valmistimme arktisesta luonnosta inspiroituneiden tai kattaukseen arktisen tuulahduksen tuovien lasituotteiden muotit ja lasinpuhallus tapahtui legendaarisessa lasikylässä, Axel kertoo.

Arctic Glass Design -näyttely oli esillä myös vuoden 2022 Arctic Design Weekillä, jossa tekijätiimillä oli pieni galleria Kalotinlinnassa. Tänäkin vuonna opiskelijoiden designia on esillä viikon aikana.

  • On tärkeää päästä opintojen aikana suunnittelemaan, toteuttamaan ja esittelemään omia tuotoksiaan. Viikko voi hyvinkin toimia tärkeänä ponnahduslautana ja näyteikkunana koko tulevalle uralle.

Yhtä tärkeää Axelin mielestä on nähdä designviikon aikana muiden tekijöiden töitä.

  • Esimerkiksi yliopistolla voi maksutta poiketa sisään näyttelyihin. Suosittelen kaikille!

 

TAITEILIJA, taidealan yrittäjä
Elisa Ahonen
Ester Visual

Elisa Ahonen on muuttanut perheensä kanssa Rovaniemelle vuonna 2006. Koulutukseltaan hän on kuvataiteen opettaja ja on valmistunut taiteen maisteriksi Lapin yliopistosta vuonna 2014.

  • Taisin aloittaa opinnot ennen ensimmäistä muotoiluviikkoa. Itselleni ei ainakaan ole jäänyt opiskeluajoilta vahvoja muistikuvia design week-sisällöistä, hän pohtii.

 

Elisa kuitenkin osallistui jo opiskelijana taiteiden tiedekunnan järjestämiin taidemyyjäisiin.

  • Myin niissä tekemiäni teoksia ja opiskelutöitäni. Tavallaan siis nykyinen työni eli Ester Visualin luontoaiheisten julisteiden, korttien ja sisustustuotteiden suunnitteleminen oli jatkumoa näille myyjäisille.

Viime vuonna taidealan yrittäjänä toimiva Elisa oli tuotteineen mukana näytteilleasettajana Arctic Design Weekin Ääri Design Marketissa.

  • Olen osallistunut viikon tarjoamiin, muotoilijoille ja yrittäjille järjestettäviin tilaisuuksiin. Niitä on vuosien varrella ollut hyvinkin erilaisia: keskusteluja, luentoja, verkostoitumistapahtumia ja palkitsemistilaisuuksia. Itselleni mieluisimpia ovat olleet tapahtumat, joissa on ollut tilaa myös vapaalle vuorovaikutukselle muiden osallistujien kanssa.

Arctic Design Weekin tarjonta on hänestä niin monipuolista, että on vaikea keksiä toiveita lisäsisällöistä.

  • Ihmiset kuitenkin tekevät tapahtuman, ja siksi toivonkin, että moni innostuisi osallistumaan, Elisa kannustaa.

Arktisen muotoilun hän näkee siten, että se ottaa huomioon pohjoiset olosuhteet ja ymmärtää niissä elävää ihmistä.

  • Muotoilumme nostaa esille ratkaisuja tarpeisiin, joita muille alueille keskittynyt muotoilu ei osaa tunnistaa. Arktinen muotoilu kasvaa pohjoisesta mielenlaadusta ja tuo esille pohjoista näkökulmaa, olipa se lähes huomaamatonta tai alleviivaavaa.

 

PÄÄTTÄJÄ
Henri Ramberg
Rovaniemen kaupunginhallituksen jäsen, kaupunginvaltuutettu

Kymmenen vuotta sitten Rovaniemelle muuttanut Henri Ramberg on päättäjä ja monikkoisä, joka opiskelee sosiaalityötä Lapin yliopistossa ja tradenomiksi Satakunnan ammattikorkeakoulussa. Hän on ollut tuttu vieras myös muotoiluviikon matalan kynnyksen tapahtumissa.

  • Koen, että ADW:llä on oma paikkansa lappilaisessa muotoilu- ja kulttuurikentässä. Viikko ei itselleni yhteiskuntatieteiden opiskelijana ole varsinaisia opintosisältöjä tarjonnut, mutta on herätellyt ajattelemaan muotoilun vaikutusta yhteiskuntaan sekä houkutellut kokemaan uniikkeja näyttelyitä tai tapahtumia kampuksella.

Henri Ramberg kokee tärkeäksi sen, että tapahtuma toimii sateenvarjona monille toimijoille, jotka haluavat saada omaa taidettaan, muotoiluaan ja kulttuuria esille.

  • Itse nautin viikon pienemmistä näyttelyistä ja tapahtumista, mutta on tärkeää, että ADW:lla on esimerkiksi workshoppeja sekä suurempiakin seminaareja. Merkittävää on, että myös paikalliset toimijat ja yhdistykset pääsevät tapahtumassa esiin.

Tapahtuman ja sen sisältöjen kehittämisessä Ramberg luottaa järjestäjiin, sillä hän uskoo heillä olevan ymmärrys ja selkeä tulevaisuuden visio saamansa palautteen pohjalta.

  • Monipuolisuus on mielestäni hyvä asia sekä se, että tapahtumia on suunnattu kaiken ikäisille. Yhteistyö eri oppilaitosten kesken luo tulevaisuutta koko arktiselle muotoilulle.

AKTIIVINEN KAUPUNKILAINEN
Maarit Airaksinen, mummi

Vaikka Maarit Airaksinen on jäänyt virallisesti eläkkeelle pitkältä uraltaan valtion palveluksesta, ei hän silti ole jättänyt taakseen aktiivista vaikuttamista ja yhdistystoimintaa. Kunnallisneuvoksen arvonimen viisi vuotta sitten ansainnut, pitkän linjan poliittisen uran tehnyt tehopakkaus jatkaa edelleen esimerkiksi Taito-Lapin hallituksen puheenjohtajana sekä Rovalan Setlementti ry:n puheenjohtajana. Iso osa hänen elämäänsä on myös 12 lastenlasten isovanhemmuus.

  • Olen todella innokas ja aktiivinen kulttuurin kuluttaja monessa muodossa. Mielestäni Rovaniemellä tarjonta on laadukasta, tästä yksi esimerkki on mielestäni  juuri Arctic Design Week. Muistan ihan ensimmäisen viikon 15 vuoden takaa, jolloin myös Taito-Lappi oli  antamassa oman panoksensa tapahtumaviikon tarjontaan. Olen edelleen sitä mieltä, että  erilaiset  tapahtumat luovat näkyvyyttä meille rovaniemeläisille asukkaille ja vierailijoille,  Maarit pohtii.

Hän on osallistunut vuosien ajan jokaiselle muotoiluviikolle niin aktiivisesti kuin muilta kiireiltään on ehtinyt.

  • Arktiset muotinäytökset kiinnostavat joka vuosi. Tälle visuaaliselle ulkoilmatapahtumalle toivon ehdottomasti pitkää ikää, sillä vastaavaa hyvää oloa, kauneutta ja inspiraatiota tarjoilevaa näytöstä Rovaniemellä ei ole tarjolla. Matkailijoillekin tämä show on ikimuistoinen elämys, hän jatkaa.

Koko tapahtumaviikko tuo hänen mielestään odotettua valoa ja virtaa kaamoksen jälkeen ja saa toivottavasti mahdollisimman monet liikkeelle, ulos kotikoloistaan ja osallistumaan viikon erilaisiin tapahtumiin.

Arctic Design Weekin kaltaiset tapahtumat saavat sydämeni sykkimään Rovaniemelle, Maarit Airaksinen kiteyttää

 

Share This